Kusturica najavio gradnju Kamengrada na Drini: Neka mi oproste filmovi, ovo mi je najbolji projekt

Foto:AFP

EMIR KUSTURICA najavio je skori početak gradnje Kamengrada, kompleksa na Drini u blizini poznate Andrićeve ćuprije. U kompleksu bi se trebalo naći kino, kazalište, zgrada elitne Andrićeve gimnazije, hotel i još puno toga, a cijeli projekt Kusturica je najavio zajedno s Miloradom Dodikom.

"Ovo je za mene zahvat stoljeća, najspektakularniji projekt u mom životu. Neka mi oproste filmovi, ali tako je", prenosi srpski Svet Kusturičin komentar. Dodik kaže da će redatelj nakon gradnje Kamengrada uz Andrića biti jedan od najvažnijih ljudi u povijesti Višegrada, slavne "kasabe" iz Andrićeve knjige.

"Vrata Kamengrada možda će otvoriti Benicio del Toro"

Gradnja bi trebala početi u lipnju, na poluotoku  kod kojeg se Rzav ulijeva u Drinu. Tijekom gradnje otvorit će se nekoliko tisuća radnih mjesta, a nakon završetka projekta oko 150 Višegrađana dobit će posao u novom kompleksu, koji će izgledati kao da je napravljen prije tristo ili četiristo godina.

"Andrić je najveći umjetnik koji je ikada živio na ovom prostoru. I ovaj grad je spomenik ideji najvećeg umjetnika kojeg smo ikada imali", rekao je Kusturica. Gradnja na Drini će biti javno privatno partnerstvo, na za otvorenje Kamengrada Kusturica je najavio i jednu zvijezdu. "Snimanje filma o Pancho Villi bit će gotovo prije Kamengrada. Benicio del Toro sada je na Kubi, ali možda će baš on biti u prilici otvoriti vrata Kamengrada", kaže redatelj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara