Lada se vraća

Lada se vraća

NAKON velike obnove game najveći ruski proizvođač još je jedan korak bliži europskim tržištima. AvtoVAZ u Moskvi na tamošnjem autosalonu izlaže trinaest automobila među kojima i jedan koncept vrijedan svake pažnje.
 
Ime mu je Lada C-Cross, a radi se o studiji kompaktnog crossovera. Estetski usuglašen sa svjetskim trendovima Ladin novitet uklapa se u globalne aspiracije ruske kompanije kao njen ključni model. Kao i u slučaju koncepta kompaktnog gradskog automobila C-Cross je ustvari najuspješniji od sedamdesetak prijavljenih radova studenata industrijskog dizajna.

Od serijskih modela Lada predstavlja i svoja dva ključna modela, sada već zastarjelu Kalinu u svim karoserijskim izvedbama, te nešto noviju Prioru. Potonja je po prvi puta predstavljena i u CNG izvedbi pogonjenoj prirodnim plinom, kao i u bogato opremljenoj Lux izvedbi. Mlađoj populaciji puno zanimljivija bi mogla biti Kalina Sport, kao i još uvijek aktualna Lada 112 Coupe.
 
Osim nekoliko zanimljivih noviteta Lada po prvi puta nudi pogled u svoje sportske potencijale. Naime, posjetitelji Moskve moći će u okviru štanda Lada Sporta vidjeti posljednje uratke vezane uz motorsport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na dosadašnja iskustva, zanimljivosti definitivno neće nedostajati.

A kada govorimo o brzima i žestokima, u prvi plan ulaze tri automobila, relijaški Lada Kalina Super1600, te dvije prave atrakcije, Lada Kalina TMS Turbo 4x4 i Lada WTCC. Kalina TMS raspolaže sa 180 KS i 310 Nm, što je dovoljno da 1.180 kg težak automobil ubrza do 100 km/h za 6,2 sekundi i potjera do maksimalnih 210 km/h.

AvtoVAZ i Lada trenutno drže 20 posto ruskog tržišta s godišnjom prodajom na razini 663.500 vozila (2007).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara