Laibach ekskluzivno: Najgore je biti mlak i nedefiniran

Grupa Laibach turnejom "Volk" promovira istoimeni album kojeg su izdali krajem prošle godine. Kolekcija je to interpretacija nacionalnih himni, uključujući i himnu NSK, bezgranične države u vremenu uz koju se Laibach veže od njenog osnutka 1984. godine. Ovaj projekt predstavlja novi smjer kretanja grupe, no i dalje s prepoznatljivim pečatom. O novom projektu, planovima, politici i glazbi općenito popričali smo s Janijem Novakom, jednim od članova grupe.

Koliko ste zadovoljni prijemom novog albuma i pratećom turnejom?
Zasad smo jako zadovoljni. Nastupi u zapadnoj i središnjoj Europi prošli su čak bolje od nekih prijašnjih turneja, pa zaključujem da se ovo "loše doba" pokazalo zapravo jako dobrim. Sad nas očekuju pribaltičke zemlje, Rusija te SAD, a sudjelovat ćemo i na mnogim festivalima.

Grupa ste o kojoj javnost ima vrlo definirano mišljenje - ili vas voli, ili mrzi. Kako to komentirate?
Tanka je linija između ljubavi i mržnje, tako da su te dvije stvari zapravo jako slične. Oduvijek sam smatrao, a mislim to i danas, da je najgore biti mlak i nedefiniran. Hvala Bogu što mi to nismo.

Oduvijek se bavite poitičkim temama. Koliko je teško stvarati takvu glazbu i mislite li da je lakše živjeti od neopterećene glazbe koja u sebi ne krije "teške" poruke?
Ne bih rekao da je naša glazba teška. Svaka je glazba odraz nekog vremena i nije ju lako odvojiti od ostalih segmenata društva, pa tako i od politike. Mene, naprimjer, politika uopće ne zanima, ne idem na skupove, ali ona pokriva veći dio života pa ju ne možete ne povezati s glazbom. Nikad nismo požalili što smo odlučili ići ovim putem.

Odakle tolika strast za Titom?
Tito je dio naše zajedničke povijesti i vrlo je važna figura, ali nije to baš strast. On je djelovao u vrlo važnom vremenu i imao je značajnu ulogu, a puno je momenata vezanih za njega koji su jako interesantni, pa nas je to na neki način opredijelilo. On je rezultat komunističkih aspiracija, a ujedno je i posljednji austrougarski car.

S kim biste voljeli surađivati i zašto?
Laibach je posato svojevrsna škola koja udružuje različite žanrove i dosad smo surađivali s mnogim glazbenicima. Usudim se reći da su svi glazbenici koje smo tražili za suradnju pristali na to, pa i nema nekog o kome trenutno razmišljamo.

Kojim ste vašim albumom najviše zadovoljni i zašto?
Teško pitanje... Album "Opus Dei" u Engleskoj je uvršten u "1001 album koji morate čuti prije smrti", što nam je velika čast. Zapravo se slažem s tim, napravio je preokret i u formalnom smislu je najvažniji. Pa možemo reći da nam je onda i najdraži, hahaha...

Neki kažu da niste uspjeli samo zbog glazbe, već i zbog činjenice da svojim projektima često šokirate javnost.
To je djelomično istina. Naš interes nije ni bio da se bavimo samo glazbom. To je samo jedan od segmenata našeg bavljenja umjetnošću, ali je najrašireniji jer glazba ima tu moć da najlakše pronalazi ljude.

Godine 1995. održali ste dva koncerta u opkoljenom Sarajevu. Kakve su vaše uspomene i kako ste općenito doživjeli tu ratnu fazu?
Bila je to odluka ljudi koji danas vode Sarajevo Film Festival, bilo im je bitno da se tamo nešto događa, pa makar za vrijeme primirja, kojeg je bilo jako malo. Spavali smo u stanu razrovanom od granata i bili smo okrenuti prema fronti, pa smo i sami bili izloženi opasnosti. Reakcija publike pokazala nam je tada da Sarajevo, i Bosna općenito, ima nesalomljiv duh. Zanimljivo razdoblje, ali mi je drago da je gotovo.

Kako komentirate stalnu netrpeljivost između Hrvata i Slovenaca?
Smatram da to nije nešto što je rašireno, u tom sudjeluje manji broj ljudi, ali mediji to napuhavaju. Za takvu su stvar potrebna dva idiota, ne samo jedan, a i politika je dobrano kumovala svemu tome. Po meni je to obostrani idiotizam.

Kakvi su vam planovi nakon završetka turneje?
Imamo dosta materijala koji su u pripremi, tu prvenstveno mislim na dva ili tri DVD izdanja koja samo što nisu izašla. Osim toga, spremamo elektronsku interpretaciju Bachovih djela, što me posebno veseli. Trenutno je situacija malo škakljiva, teško je napraviti raspored izdavanja i uskladiti sve promotivne aktivnosti. A i situacija u glazbenoj industriji nije baš najbolja, tako da nam sve to dodatno otežava planove i želje.

Grupa Laibach u Zagrebu će nastupiti 2. veljače, a posjetiteljima poručuju da ih očekuje nezaboravan spektakl. Ulaznica je, poručuju organizatori, ostalo još vrlo malo, a možete ih nabaviti na prodajnim mjestima Eventima, po cijeni od 150 kn.

Iako nije za svačije uši, grupa Laibach nastupima promovira vrlo jasnu poruku, pa i oni koji nisu odveć zaljubljeni u njihovo glazbeno stvaralaštvo na njihov zagrebački koncert ne bi trebali odmahivati rukom, obzirom da je riječ o originalnim i jedinstvenim umjetnicima na našim prostorima.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara