Laptop slavi 40. rođendan: Ovo su stare kante kojima sve dugujemo

Laptop slavi 40. rođendan: Ovo su stare kante kojima sve dugujemo
Foto: Facebook

U VREMENIMA kada više-manje svi u džepovima nosimo mala računala, ponekad je lako zaboraviti da smo donedavno većinu surfanja odrađivali na starim kantama koje su nam zauzimale stol, a vjerojatno i određeni dio pored stola. 

Štoviše, ako danas i imate neki oblik klasičnog računala, vrlo se vjerojatno radi o prijenosnom računalu ili laptopu. 

Zahvaljujući nizu inovacija, prijenosna su računala postala tanja, lakša, ali i daleko moćnija. 

Kako bismo obilježili 40. rođendan laptopa, prošetat ćemo se alejom sjećanja i vidjeti kako je laptop postao ono što je danas. 

1981. Osborne 1

Iako nije bio prvi (Xerox NoteTaker iz 1978. - ovaj s naslovne fotke), mnogi ga smatraju djedom modernih prijenosnika. Prvi put se pojavio 1981., a proizvela ga je kompanija Osborne Computer. Osborne 1 imao je 5-inčni zaslon, dva floppy drivea, modem, bateriju i tipkovnicu, a sve je to bilo smješteno u kućištu koje je težilo 11 kilograma. 

Iako je, prema današnjim standardima, bio ogroman, bio je i prvo računalo koje bismo mogli nazvati prijenosno. Nažalost, nije bio hit, ali pokazao je da prijenosna osobna računala imaju budućnost. 

U to vrijeme njegova je cijena iznosila 1795 dolara, a to bi danas bilo nešto malo više od 30 tisuća kuna. Stoga, jasno vam je zašto nije bio hit. 

1983. Grid Compass 1101

Prvi laptop koji je stvarno izgledao kao laptop bio je Grid Compass 1101 jer imao je i danas prisutan "školjka dizajn" koji je u to vrijeme bio revolucionaran. Naime, nakon što ste ga preklopili, i zaslon i tipkovnica bili su zaštićeni, a to je bila iznimna inovacija. 

Nažalost, samo računalo nije bilo hit, a krivnja ponovno pada na previsoku cijenu od 10 tisuća dolara (gotovo 160 tisuća kuna u današnje vrijeme). Ipak, zahvaljujući nizu patenata, GRID Systems Corp zaradio je jako puno love. 

1989. Compaq LTE i Compaq LTE 286

Do pojave prvog notebooka, prijenosna računala bila su manja od stolnih, ali i dalje prilično velika i teška za nošenje. 

Ova dva uređaja pojavila su se 1989. i smatraju se prvim "notebook" računalima, a naziv su dobili po tome što su bili veličine bilježnice. Bili su daleko lakši i praktičniji od mnogih drugih uređaja koji su se pojavili prije njih. 

Ujedno su bili i prva prijenosna računala s ugrađenim hard diskom i disketnom jedinicom, što ih je činilo izuzetno praktičnima. A kapacitet? 20 MB za LTE i 40 MB za LTE 286. Dakle, na hard disk mogli ste smjestiti otprilike dvije mp3-ice u 320 kbps kvaliteti. 

1989. Macintosh Portable

Iste godine Apple je izbacio i svoje prvo prijenosno računalo koje je bilo daleko veće od Compaqovog, ali imalo je relativno jaku bateriju i solidan ekran. 

Zbog veličine i težine nije bio popularan, ali potaknuo je konkurenciju da stvori kompatibilne uređaje koji su bili manji i lakši. U to vrijeme nije bilo neobično da neka druga kompanija proizvodi Mac hardver. 

1991. Apple PowerBook 100

Apple je 1991. izbacio čak tri uređaja (PowerBook 100, PowerBook 140 i PowerBook 170) koje bismo mogli nazvati revolucionarnima jer postavili su neke temelje modernim prijenosnim računalima. 

Primjerice, tipkovnica je više pomaknuta što je oslobodilo prostor dlanovima koji su bili bliži trackballu, koji je također bio izuzetno praktičan način da upravljate grafičkim sučeljem, koje je isto tako predstavljalo velik pomak u odnosu na dotadašnje piskaranje komandnih linija. 

Serija uređaja bila je iznimno popularna, a tijekom godina donijela je i niz inovativnih rješenja koja danas uzimamo zdravo za gotovo. Recimo, PowerBook 500 prvi je imao touchpad i bio je prvi s adapterom za Ethernet. 

1992. IBM ThinkPad 700

Uz PowerBook, IBM-ovi uređaji (700, 700c i 700t) bili su među najvažnijima za razvoj prijenosnih računala narednih 25 godina. 

ThinkPad donio je TrackPoint, crveni kontroler pointera koji se nalazio nasred tipkovnice i koji se može naći i na modernim ThinkPadovima. 

ThinkPad 700 bio je revolucionaran uređaj koji je pokazao nevjerojatne mogućnosti prijenosnih računala. Imao je 10,4-inčni zaslon u boji koji je u to vrijeme bio jedan od najvećih, a tu je i tvrdi disk d 120 MB te moćni procesor IBM 486 SLC.

Na to nadodajte i vrhunski dizajn koji je pokupio mnoge nagrade, a odlična reklama bila je i to što su NASA-ini astronauti upravo ThinkPad 750c izabrali kao računalo koje su sa sobom ponijeli u svemir. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara