Lars von Trier u film koji je zgrozio publiku u Cannesu stavio fotku klanja iz Jasenovca

Lars von Trier u film koji je zgrozio publiku u Cannesu stavio fotku klanja iz Jasenovca
Foto: Wikipedia

U POSLJEDNJEM filmu Larsa von Triera, The House That Jack Built, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, i zbog kojeg je stotinu kritičara napustilo dvoranu, pojavljuje se i fotografija klanja iz Jasenovca.

To je uočio direktor Jugoslovenske kinoteke i umjetnički direktor beogradskog FEST-a Jugoslav Pantelić, koji je u Cannesu pogledao von Trierov film te u intervjuu za Blic opisao scenu.

"Ta fotografija se poput mnogih drugih koje ilustriraju naratora koji govori o zlu u ljudima pojavljuje na sekundu", rekao je Pantelić. Riječ je o fotografiji koja se na Wikipediji može pronaći u tekstu Genocid u NDH, a potpisana je s "Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac".

Kako je Lars von Trier došao na ideju da iskoristi baš tu fotografiju, nije poznato, no uklapa se u njegovo ostvarenje prepuno nasilja, koje je mnogima bilo previše.

"Fotografija se pojavljuje doslovno na blic, većina je i nije prepoznala, uz mnoge druge koje ilustriraju rat i zlo koje ratovi nose sa sobom. Među fotografijama je najviše slika Hitlera", kazao je Pantelić koji je u neformalnom razgovoru za srpske novine film ocijenio kao loš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara