Legalizacija najstarijeg zanata - da ili ne?

GRIJEH je lakše legalizirati nego zabraniti. Naravno, riječ je o prostituciji. Njemačka i Nizozemska ozakonile su prostituciju,legalizirale najstariji zanat na svijetu. Što je s Hrvatskom?

Nakon pada Berlinskog zida ´procvat´ je, među ostalim, doživjela i prostitucija. Seksualne djelatnice s Istoka požurile su na Zapad. Snažna migracija, uz nove opasnosti po zdravlje, te nove kriminalne djelatnosti, prisilile su vlade zemalja EU da na dnevni red, po tko zna koji put, stave temu prostitucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Dosad su zapadnjačke vlade uglavnom okretale glavu od zabranjene trgovine seksom. No otkako su se seksualne službenice našle na pločnicima centralnih gradskih trgova i otmjenijih četvrti, političari su bili prisiljeni uhvatiti se u koštac o ovom starom - novom temom. Pragmatične europske vlade, ´otkrile´ su da je industrija seksa i značajan izvor prihoda.

Prema zakonu iz 2001. godine, nizozemska država ubire porez na prodaju i dohodak od seksualnih usluga prostitutki koje rade u javnim kućama s licencom. Za uzvrat, stoji u napisu ´Legalizacija prostitucije´ objavljenom u časopisu ´Zadrugar´, prostitutke u Nizozemskoj imaju zdravstvenu zaštitu, mirovinu i osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Uz to, klijenti plaćaju u prosjeku 70 eura po seansi, što je oko 30 posto više od ulične tarife.

Neke zemlje, poput Francuske i Švedske, još uvijek, uglavnom bezuspješno, pokušavaju suzbiti prostituciju. Hoće li Hrvatska slijediti primjer Francuske i Švedske ili Njemačke i Nizozemske? Sve ovisi o tome hoće li se na prostituciju gledati kao na grijeh ili zanat?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara