Legenda Bermudskog trokuta

NITKO nije vodio precizne statistike, ali neosporno je da su u prošlom stoljeću brojni brodovi i avioni jednostavno su nestali u imaginarnom trokutu. National Geographic podsjetio je na legendu o Bermudskom trokutu.

Bermudski trokut je područje između Miamija, Bermude i Porto Rica. Legenda o njemu zauvijek će biti vezana uz fatalni let iz 1945.

Prije 57 godina pet zrakoplova američke vojske uzletjelo je s njihove baze Floridi na rutinsku trening misiju, poznatu kao Let 19. Avioni, kao ni niti jedan član posade, više nisu viđeni. Rođena je legenda.

Neobične osobine područja primjetio je još Kristofor Kolumbo, no regija je ime dobila tek 1964. kada je Vincent Gaddis iskovao termin Bermudski trokut za priču vezanu uz Let 19 u Argosy magazinu.

Mnoge egzotične teorije pokušale su objasniti brojne nestanke putnika. Nestanci su pripisani enormnim morskim čudovištima, golemoj hobotnici ili vanzemaljcima.

Realnost je bitno manje prozaična, mišljenje je mnogih.

``Kroz ovu regiju puno se putuje, još od davnih europskih istraživanja`` - izjavio je za National Geographic povjesničar John Reilly. ``Reći da je mnogo aviona i brodova nestalo u ovom području isto je kao da kažete da ima mnogo nesreća na prometnom autoputu u New Jerseyu. Stvarno čudno.``

Fatalni Let 19

Legenda Bermudskog trokuta zauvijek će biti vezana uz fatalni let iz 1945. 5 TBM Avenger Torpedo aviona poletjeli su iz Floride na trening let s 14 članova posude. Piloti su se morali pouzdati u kompase i vlastitu procjenu koliko lete u kojem smjeru i kojem brzinom.

Čini se da oba kompasa u avionu vođe leta nisu funkcionirala. Transkripti komunikacije između vođe leta Taylora i baze navode na mišljenje da Taylor nije nosio sat, a usred oceana nema geografskih obilježja prema kojima se Taylor mogao orijentirati.

Avioni su letjeli u jednom smjeru pa u drugom. U međuvremenu je područje uhvatila oluja, a jedan od aviona ostao je bez goriva. Svih 5 aviona potom se srušilo u more. Avengeri koji su se koristili u ovoj vježbi inače su poznati kao robusni avioni koji su se vraćali izrešetani iz borbi, no i dalje su radili. No kada su ovi teški avioni padali, padali su brzo. Mogućnost da netko usred noći i usred oceana preživi takav pad ravna je nuli.

Nakon tragedije nestao je i avion u spasilačkoj misiji, zajedno s 13 članova posade. Radilo se o PBM Marineru, avionu koji je bio na glasu kao ``leteći spremnik goriva``, koji se mogao zapaliti lako poput šibice. Četiri godine kasnije obustavljena je proizvodnja ovog tipa aviona.

Konačni izvještaj krivnju za nesreću Leta 19 pripisao je pilotima.

Goleme hobotnice ili ljudski faktor

Bermudski trokut ima neobične prirodne karakteristike. Radi se o jedinoj lokaciji uz `˙Vražje more` blizu Japana, na kojoj kompasi podatke prikazuju naopako. Radi se također o lokaciji s najvećom dubinom mora.

Olupine se mogu nalaziti do 8,200 metara ispod površine mora. Bermudski trokut poznat je i po iznimno teškim vremenskim uvjetima, odnosno nepredviđenim olujama i golemim valovima.

Na čemu temeljiti priču o Bermudskom trokutu? Vremenski uvjeti i ljudska greška protiv golemih hobotnica i vanzemaljaca. Pogodite što će novinari izabrati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara