Legenda u Zagrebu: Patti Smith pozdravila fanove i izazvala ovacije

Tekst: V.V.
Foto: Bruno Konjević/Cropix

LEGENDA svjetske punk scene i jedna od pionirki CBGB scene, legendarna Patti Smith, jutros je stigla u Zagreb. Patti će prvi puta pred zagrebačkom publikom zasvirati sutra, i to zahvaljujući Tvornici, a danas je mnogim fanovima koji su se okupili na pressici povodom koncerta dala mali preliminarni pogled u sutrašnji spektakl te otpjevala poneki od svojih nezaboravnih hitova koji su na glazbu kakvu danas poznajemo itekako utjecali.

Ikona punk i rock glazbe prošla je put koji nikada nije robovao komercijalizaciji, od punka žestoko suprotstavljenog disco glazbi sedamdesetih, preko najjednostavnijeg sirovog rocka, pa čak i jazza (što vjerojatno možemo pripisati utjecaju njezine majke koja je bila jazz pjevačica)... Njezin snažan utjecaj mogao se osjetiti momentalno, istog trenutka kada se pojavila na sceni, a koji je ostavila na cjelokupan punk pokret, kako u New Yorku, tako i u Engleskoj. Patti Smith definitivno je obilježila sedamdesete godine prošlog stoljeća, ali i mnoga desetljeća koja su nastupila kasnije.

Utjecaj koji je ostavila na rock i punk ikone današnjice je neponovljiv

Njezin prvi album, Horses, izdan 1975. godine i dalje jedan od najinspirativnijih debitantskih rock albuma, a mnogi priznati umjetnici pozivaju se i danas na njezin lik i djelo. Tako je i Michael Stipe priznao kako je ”Horses” ostavio veliki trag u njegovom glazbenom stvaralaštvu.

Nakon uzastopnog preslušavanja albuma odlučio je osnovati vlastiti bend, ne znajući da će jednog dana on i Patti postati prijatelji, te da će pjevati prateće vokale na njenim pjesmama ”Last Call” i ”Glitter in Their Eyes”.

Osim na njega, utjecala je i na Shirley Manson iz grupe Garbage, na U2, Sonic Youth, ali i mnoge druge koji su kasnije utjecali na neke nove, mlađe, drugačije izvođače i štovatelje njihova rada, te na taj način nastavili širiti poruke ove neponovljive umjetnice.

Patti, kao i svi velikani, nikada nije bila osoba čija je jedina preokupacija samo glazba, ona je i pjesnikinja, umjetnica, aktivistkinja... Aktivno se bori za ljudska prava i propagira ekološke vrijednosti, te se ne uklapa se u nikakve šablone! Uživajte!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara