Lekcije koje možemo naučiti od slavnih genijalaca

Lekcije koje možemo naučiti od slavnih genijalaca

Foto: Getty Images

DA NE gubimo vrijeme, tekst ćemo započeti lekcijom koju smo nedavno naučili. Mark Zuckerberg prelijepio je kameru na svom laptopu.

I dok su neki potez nazvali paranojom, drugi su zaključili da se, pogotovo u njegovu slučaju, radi o pametnom potezu i učinkovitoj zaštiti od hakera. Krenimo od pretpostavke da Zuckerberg nije "neki lik" ili "glupson" i barem mu dajmo priliku.

Stručnjaci upozoravaju da hakeri kontrolu nad kamerama mogu preuzeti na više načina, a jedan od najčešćih je malware kojime mogu onesposobiti i LED lampicu pa nikad ne znate je li kamera uključena ili ne.

Stoga, vjerujte Zucku i zaštitite se.

Povremeno se isključite

Bill Gates jednom godišnje priušti si nešto što naziva "ThinkWeek" ili tjedan tijekom kojeg se potpuno isključuje s interneta i živi u kolibi u šumi. Tamo ga ništa ne ometa i uglavnom čita sve knjige koje je propustio, ali i razvija strategije kako bi u mjesecima koji će uslijediti došao do stupnja "maksimalne produktivnosti".

Naravno, većina nas nema kolibu u šumi, ali je li stvarno toliko teško pokloniti si ponekad dan pa možda i tjedan bez interneta?

Reducirajte izbor

Anna Akbari koja se naziva "inovacijskim strategom", svaki dan doručkuje isto kako bi se fokusirala na one bitnije stvari, a ne na donošenje odluka kao što je "što ću jutros jesti". I Zuckerberg i Barrack Obama neprestano nose istu odjeću jer ne voli gubiti vrijeme na budalaštine kao što su izbor garderobe. Poruka je jasna: Ne bavite se glupostima - samo bitno.

Stvarno ga reducirajte

Steve Jobs bio je zloglasno izbirljiv što se hrane tiče i skakao je s trenda na trend pa bi ponekad tjednima jeo jedno te isto. U jednoj fazi, Jobs je proždirao tolike količine mrkve da mu je koža postala narančasta. No, Jobs je Jobs, a vi čitate ovakve gluposti na netu. Mrkva je zdrava, ali ne pretjerujte.

Pravilo dvije pizze

Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos svoje sastanke pokušava učiniti što učinkovitijim pa se ravna prema "pravilu dvije pizze". Dakle, ideja je da je idealna veličina ekipe ona koja se može nahraniti sa samo dvije pizze. Ovo je dosta neprecizno jer ne znamo radi li se o običnim ili jumbo pizzama. U isto vrijeme, to može značiti da vam je dovoljan jedan proždrljivi genijalac ili hrpa ljudi prosječne inteligencije od kojih nitko ne voli pizzu.

Tuširajte se

Kada su Elona Muska prošle godine na Redditu pitali koju od svojih navika smatra najvažnijom, Musk je odgovorio: "Tuširanje". Nije precizirao je li to vrijeme kad je opušten i udubljen u misli ili ga voda posebno inspirira, ali što god odgovor bio, osobna higijena je bitna i lijepo je ne biti smrdljivac u sobi.

Imajte sobu od zlata

Ovo je savjet koji dolazi u dvije faze. Prvo postanite bolesno bogati. Baš poput Yoshira Nakamatsua, izumitelja floppy diska. Kad to postignete, napravite sobu obloženu 24-karatnim zlatom jer zlato, tvrdi on, blokira radio valove i TV signale koji štete vašoj mašti. To možda zvuči kao nešto što biste mogli pronaći napisano izmetom na zidu ludnice, ali jeste li vi izumili floppy disk? Ako niste, dajte priliku čovjeku koji je to učinio.

Zadajte si osobne ciljeve

Osim što lijepi zaštite na laptop, Zuckerberg je mnogo toga postigao jer si je svakog dana zadavao novi osobni cilj. Možete se odlučiti da jedete samo meso životinja koje ste sami ubili ili pak učenje novog jezika (u njegovom slučaju mandarinskog), ali to će vam pomoći da nikada ne upadnete u rutinu.

Nosite bilježnicu

Vaš mozak ima dvije strane, jedna je zadužena za logiku, a druga za kreativnost. Kako održati ravnotežu? Ako je vjerovati izvršnom direktoru Nikea Marku Parkeru, uvijek uz sebe imajte bilježnicu u koju upisujete sve što vam padne na pamet, od korisnih stvari o kojima ste razmišljali do potpuno nebitnih črčkarija. On je uvjeren da je bilježnica ono što mu je osiguralo uspjeh.

Učite od nezadovoljnih mušterija

Ponovno Gates, ali ovog puta bavimo se njegovom tvrdnjom da je za njegov uspjeh najzaslužnija njegova volja da sasluša i one koji imaju negativne opaske. "Uspjeh je loš učitelj", govori on i nastavlja: "Vaše najnezadovoljnije mušterije su najbolji izvor iz kojeg ćete izvući nešto korisno". Uzmemo li u obzir da nam je tijekom godina donio Zune, Microsoft Kin, Windows Me, Vistu, Bob i onu iritantnu spajalicu koja iskače i dijeli savjete, možemo samo pretpostavi da je Gates velik dio života proveo slušajući nezadovoljnike.

Stvari shvaćajte doslovno

Tehnološka industrija je kao viteški dvoboj. Morate se suočiti s konkurencijom na najnasilniji mogući način i preživjeti nalete. Suosnivačica Cisco Systemsa Sandy Lerner to je shvatila doslovno pa je uzgojila vlastite konje, odijeva se u viteške odore i organizira viteške borbe kad god poželi.

Imajte grozan telefon

Zuckerberg tjera svoje inženjere da imaju najgore telefone. Daje im one koji se rasklapaju, jeftine starije Androide i raznoraznu starudiju koja se jedva spaja na internet. Zašto? Tjera ih da rade aplikacije za upravo takve uređaje. To će im, uvjeren je on, pomoći da iskuse isto što i korisnici u ruralnim dijelovima Indije ili oni koji si ne mogu priuštiti najnoviju tehnologiju.

Spavajte manje od ostalih

Elon Musk tvrdi da ne spava dulje od šest sati, a budući da liječnici preporučuju da je najbolje spavati između sedam i osam sati, očito je da Musk zna nešto što mi ne znamo. A on radi rakete i super napredna vozila budućnosti.

Budite pod vodom

Nakamatsu je car i kao car sa prostorijom od zlata, ima i nekoliko savjeta kako potaknuti kreativne procese. Jedan od načina je da zaronite i pod vodom ostanete dokle god možete zadržati dah ili dok ne počnete osjećati da bi se mogli utopiti. To je učinkovito, tvrdi čovjek sa zlatnom sobom. Nemate bazen? Imate kadu.

Tablice, tablice su sve

Marissa Mayer jednom je otkrila recept za savršene kolače. Kupite sve moguće kuharice nakon čega počinje unošenje sastojaka u tablice, testiranje i stvaranje vlastitih kreacija utemeljenih na minucioznom proučavanju postojećih metoda i recepata. Tvrdi da isti pristup ima sa svim proizvodima na kojima radi.

Lovite slonove i budite seronja

Ovo smo odlučili strpati u istu kategoriju jer Bob Parsons iz GoDaddyja odlazi u Zimbabve i puca na slonove, a to je prilično šupački potez. S druge strane, težak je dvije milijarde dolara.

Što se seronja tiče, bivša supruga Elona Muska Justine tvrdi da je za "ekstremni uspjeh potrebna ekstremna osobnost koja dolazi s visokom cijenom".

"Ako ste ekstremni, morate biti ono što jeste, a to znači da je sreća nevažna", rekla je ona i otkrila zašto je bivša, a ne trenutna.

Ne zanemarujte hobije

Tvorac video igara Shigeru Miyamoto zaradio je milijune baveći se hobijima. Kao dijete obožavao je istraživati spilje i to ga je inspiriralo da napravi The Legend of Zelda. Zahvaljujući vrtlarstvu napravio je Pikmina. Vježba da napravi Wii Git, a ljubimac da stvori Nintendogs.

Tekst se izvorno pojavio u The Guardianu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara