Lenovo je najavio novi mobitel i mogao bi biti revolucionaran

Lenovo je najavio novi mobitel i mogao bi biti revolucionaran

Foto: Weibo

VJEROJATNO se sjećate Appleovog obećanja da će iPhone X biti prvi uređaj čija će prednja strana biti samo ekran. No nakon što se X pojavio, vrlo je brzo postalo jasno da ćemo još neko vrijeme čekati "budućnost bez bezela".

Štoviše, konačni rezultat bio je prilično razočaravajući, a X je unatoč kvaliteti postao jedan od onih uređaja na koje već sad, nepunih godinu dana nakon izlaska, gledamo kao na još jedan neuspjeli eksperiment.

Ovdje u priču ulazi Lenovo.

95 % ekran

Naime, predsjednik kompanije Chang Cheng, na kineskoj je društvenoj mreži Weibo objavio skicu njihovog nadolazećeg uređaja Z5 i čini se da bi ovo moglo biti prava stvar, uređaj koji su mnogi obećavali, ali što još nikome nije pošlo za rukom. Naime, novi uređaj trebao bi imati ultratanke rubove, a govorimo o pametnom telefonu čija bi prednja strana bila 95 % ekran.

No to nije sve, novi Z5 navodno je rezultat "četiri revolucionarne tehnologije" i čak 18 patenata, što ovaj uređaj čini jednim od najiščekivanijih uređaja na tržištu. Naravno, ostaje nam pričekati da vidimo o čemu se radi i može li se Lenovo nametnuti kao novi ozbiljni takmac u utrci za pametni telefon 2018.

Sve je to super, ali gdje je kamera?

Očekivano, najveće je pitanje gdje će smjestiti prednju kameru jer određena rješenja postoje (o tome ćemo nešto kasnije), ali mahom se radi o nešto debljim uređajima koji unatoč naprednoj tehnologiji djeluju zastarjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Mi Mix 2 oduševio je korisnike svojim ekranom koji je zauzimao 91,3 posto prednje strane uređaja, ali i dalje su bili prisiljeni donji dio telefona prepustiti nešto debljem crnom rubu u kojem je bila smještena prednja kamera.

U veljači smo imali prilike vidjeti i Vivo Apex koji je problem pokušao riješiti pop-up kamerom, ali i dalje su imali crni rub ili tzv. bradu na donjem dijelu uređaja. Ipak, rješenje sa selfie-kamerom daleko je bolje od Appleovog.

iPhone X i klonovi

Kao što znamo, iPhone X izbjegao je rub na donjem dijelu, ali imao je mali crni dio na gornjem dijelu koji nije naišao ne previše pozitivnih kritika s posebnim naglaskom na tome da su mnogi proizvođači Androida (Huawei, Essential, Asus) slijedili ne posebno popularno Appleovo rješenje umjesto da pokušaju smisliti nešto originalnije i praktičnije. Na kraju krajeva, Vivo Apex dokazao je da se može, a jedino je pitanje tko će učiniti sljedeći korak i sve to spojiti u dizajnerski sretnije rješenje.

U posljednjih nekoliko godina pojavio se i niz tehnologija koje omogućuju uređaje bez rubova kao što je senzor za otiske integriran u zaslonu, ali još uvijek čekamo idealno rješenje.

Lenovo želi, tvrdi da može, ali i mora

Lenovo je za gotovo tri milijarde dolara kupio Motorolu Mobility od Googlea, ali ova akvizicija još uvijek nije urodila plodom jer na domaćem i svjetskom tržištu gube bitku od kompanija kao što su Huawei, Vivo, Oppo i Xiaomi. Ukratko, potreban im je revolucionaran uređaj kojime će plijeniti pažnju svjetske javnosti.

Sve ovo zvuči fantastično (iako još uvijek ne znamo radi li se o ideji ili uređaju koji zaista postoji), ali ostaje nam vidjeti može li Lenovo učiniti ono što drugi nisu.

Kada bi se uređaj trebao pojaviti na tržištu, još uvijek ne znamo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara