Lepa Brena u Hrvatsku dovodi "legalni turbofolk" i niže cijene albuma

GLAZBENI folk show "Zvezde Granda" promijenio je, kažu upućeni, stanje na glazbenoj sceni u Srbiji, a slično bi se uskoro moglo dogoditi i s našom zemljom, jer je, paralelno s dolaskom Željka Mitrovića i Televizije Pink na hrvatsko tržište, slično najavila i Lepa Brena. U suradnji sa Sašom Popovićem ona već godinama producira show koji vrtoglavom brzinom stvara nove turbofolk zvijezde, a njihovi se albumi prodaju u nakladama od oko 80 tisuća primjeraka.

Hrvatskom verzijom "Zvezda Granda" bavit će se Mario Mihaljević, novinar i skladatelj koji je tim povodom Jutarnjem listu rekao: "Više nitko ne snima videospotove zato što ih se nema gdje emitirati. Osim toga, kad neki hrvatski izvođač proda deset tisuća CD-eva, onda je to veliki uspjeh, dok srpske zvijezde imaju nakladu od najmanje 80 tisuća albuma, što je velika razlika. Cijena od sto kuna za jedan CD hrvatskog izvođača definitivno je pretjerana. Budući da Grand produkcija ima tiskaru u Beogradu, svi albumi naših glazbenika također će se štampati tamo, a onda se po znatno nižim cijenama prodavati na hrvatskom tržištu".

Lepa Brena i njezina Grand produkcija tako će davno usnulo domaće diskografsko tržište uzdrmati jeftinijim albumima, ali i novim zvijezdama koje će, kaže Mihaljević, stvarati u našem medijskom prostoru. Mozgovi Grand produkcije smatraju, naime, kako im se više isplati počinjati projekte s nekim novim, javnosti još uvijek nepoznatim imenima, dok im vrbovanje poznatih izvođača da prijeđu u njihov tabor zasad nije u planu.

O nakladama Miše Kovača više nitko i ne sanja

Iako se mnogi hrvatski izvođači sponzorskim ugovorima ili dogovorima s prodajnim lancima trude sniziti cijene svojih albuma, njihova se cijena i dalje kreće oko 120 kuna, što se itekako odražava na našoj diskografiji. Od spektakularnih naklada koje je nekad davno postizao, recimo, Mišo Kovač nema ništa, a u novom tisućljeću prodaja albuma nastavila je naglo padati, pa su i naklade grupe Colonia s kraja devedesetih danas - gotovo apstraktne.

Gibonnijev "Accoustic/Electric" i "07" Nine Badrić trenutno su u vrhu liste najprodavanijih albuma u Hrvatskoj. Medijima izjavljuju kako su "oduševljeni prijemom", a vrh liste najprodavanijih izdanja zagarantirala im je za današnje uvjete respektabilna tiraža - deset tisuća primjeraka.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara