Lezbijske majmunice opovrgavaju Darwinovu teoriju

AMERIČKI psiholog Paul Vasey tvrdi kako promatranja koja je vršio na grupi majmuna u Japani opovrgavaju Darwinovu teoriju evolucije.

Vasey je proučavao seksualno ponašanje makaka majmuna i zaključio da Darwinova teorija ne opisuje dobro njihovo ponašanje.

Naime, prema Darwinu, mužjaci u skupini bi kompetitivnim ponašanjem trebalo zadobiti pažnju ženki, ali u slučaju japanskih majmuna ženke ne slijede taj princip, nego se radije zabavljaju s ostalim ženkama.

Kolonija od 120 divljih majmuma koji žive na planinama u okolici Kyota pokazuje najraznovrsniju lepezu seksualnog ponašanja, što uključuje i lezbijske odnose između ženki u grupi.

Promatranjem majmuma Vasey je uočio da će u čak 92,5 % slučajeva ženka odbiti mužjaka koji joj udvara i radije općiti s nekom drugom ženkom.

"Ako ženke odabiru druge ženke umjesto muških jedinki za reprodukciju, to znači da valja napraviti reviziju teorije seksualne selekcije" - kaže Paul Vasey.

Vasey je nabrojao neke od seksualnih devijacija japanskih majmuna: "Imamo ženke koje se natječu s drugim mužjacima za naklonost mužjaka, ženke koje se natječu s drugim ženkama za naklonost mužjaka, mužjake koji su izbirljivi, ženke koje seksualno napadaju mužjake koji ne žele općiti s njima, ženke koje međusobno seksualno opće samo zbog seksualnog užitka..."

"Darwinova teorija evolucije tvrdi da je jedan od primarnih nagona jedinke upravo produljenje vrste. Čemu onda ovo neproduktivno seksualno ponašanje kod majmuna?" - zapitao je Paul Vasey, pa dodao: "Za mene je to nevjerojatna evolucijska zagonetka."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara