Liječnik upozorava žene: Ovo nikako ne biste trebale raditi prije seksa

Liječnik upozorava žene: Ovo nikako ne biste trebale raditi prije seksa
Ilustracija: 123RF

UROLOG David Kaufmann iz New Yorka upozorava žene da prije seksa ne bi trebale ići mokriti jer time povećavaju rizik od nastanka urinarnih infekcija.

Kako kaže, ideja da bi žene trebale ići mokriti prije seksa je jedna od najvećih zabluda protiv kojih se bori u svojoj klinici. Dodao je da je mokrenje nakon seksa dobrodošlo i važno za sprječavanje infekcija, no ono prije odnosa nikako ne preporučuje.

Kako je ispričao za Yahoo News, ta pogreška najčešći je uzrok "postkoitalnih infekcija mokraćnog sustava, poznatog i kao cistitis na medenom mjesecu".

Tijekom spolnih odnosa bakterije iz vagine mogu ući u uretru. Ako pričekate s mokrenjem do kraja odnosa, stvara jači tok i povećava šanse da će se bakterije isprati.

Kaufman uvjerava da ćete odgađanjem mokrenja napuniti mjehur dovoljno da nastane jak tok koji će pročistiti uretru. Bez urina u mjehuru bakterija bi se mogla zadržati dulje u uretri i uzrokovati infekciju. Ako nakon seksa ne odete na WC, bakterija bi mogle doći do mjehura i uzrokovati infekciju.

Nažalost žene su zbog svoje anatomije daleko osjetljivije na infekcije mokraćnog trakta od muškaraca. Osim što se nalazi blizu vagine i anusa pa je prijenos bakterija lakši, uretra je duga svega pet centimetara pa bakterije ne dijeli dalek put od mjehura.

Prema podacima britanskog zdravstvenog sustava, žene koje koriste dijafragmu kao metodu kontracepcije imaju veći rizik od dobivanja infekcije jer dijafragma može pritisnuti mjehur.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara