Liječnike šokirao savjet iz novina: "Ne stavljajte to u vaginu, možete umrijeti"

Liječnike šokirao savjet iz novina: "Ne stavljajte to u vaginu, možete umrijeti"
Foto: 123RF

ŽENSKI magazin Marie Claire stručnjaci su proglasili neodgovornim nakon što je u jednom članku objavljeno da žene mogu umetnuti peršin u vaginu kako bi potaknule menstruaciju.

U međuvremenu je članak izbrisan, no u njemu je pisalo da peršin može izazvati menstruaciju tako što omekšava vrat maternice i izjednačava hormonsku neravnotežu koja je odgađa. Kako su pisali, peršin je emenagog, supstanca koja stimulira ili povećava menstrualni tok. Uz stavljanje peršina u vaginu, Marie Claire preporučuje vježbanje te jedenje ananasa i đumbira.

"Peršin omekšava cerviks u regulira hormonske neravnoteže zbog kojih vam menstruacija može kasniti. Ako ne možete naći jelo bazirano na peršinu, ne paničarite - najučinkovitije metode su pijenje čaja od peršina te izravno umetanje biljke u vaginu", pisalo je u članku.

Stručnjaci su osudili taj savjet.

"Ne postoji nijedan dokaz o učinkovitosti tog postupka, ali je zato evidentan visok rizik od ozbiljnih posljedica, s obzirom na to da su poznati i slučajevi sa smrtnim ishodom. Savjetujem ženama da ništa ne umeću u vaginu osim ako su dobile uputu liječnika da to učine", rekla je doktorica Shazia Malik za britanski Independent.

U kolovozu prošle godine žena je preminula od septičkog šoka nakon što je u vaginu umetnula peršin.

"Peršin nije nešto što ginekolozi preporučuju. Postoji svega nekoliko stvari koje bi trebale ići u vašu rodnicu, a povrće nije jedna od njih", istaknula je doktorica Sheila Newman, dodavši da je savjet magazina Marie Claire neodgovoran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara