Lijeni i glupi muškarci i dalje ne shvaćaju koliko neplaćenog posla žene rade

Lijeni i glupi muškarci i dalje ne shvaćaju koliko neplaćenog posla žene rade

Foto: Instagram

DILJEM svijeta žene i danas rade 2,6 puta više neplaćenog posla u kućanstvu od muškaraca, pokazalo je posljednje izvješće Ujedinjenih naroda. Iako sve više žena ima karijeru, i dalje se od njih očekuje da će se nakon posla brinuti o kućanstvu, rađati, brinuti o djeci, paziti na starije i bolesne članove obitelji, a u nekim zemljama čak i donositi kući vodu s izvora. Ukratko, sve one poslove koje dobar dio muškaraca naziva "ženskim poslovima". Iako se društvo prema tim poslovima odnosi podcjenjivački, oni su veoma važni.

"Ako žene prestanu raditi stvari za koje nisu plaćene, cjelokupne ekonomije bi se urušile", rekla je za CNN Shahra Razavi, šefica odjela za istraživanja i statistiku u UN Women.

Podaci do kojih je došao UN Women nisu ništa novo, niz studija pokazao je da je neplaćeni rad koji obavljaju žene i dalje prisutan, no jednako tako je zanemaren u društvu. Iako sve više žena danas radi, nejednakost spolova i dalje je problem s kojim bi se većina vlada ovog svijeta trebala pozabaviti.

Zašto vrijednost neplaćenog ženskog rada nije izračunata? Najočitiji odgovor jest - zbog muškaraca.

 

"Kako su žene promijenile svoje uloge i aktivnosti na tržištu rada, muškarci tu ideju nisu slijedili u istoj mjeri", kaže Silke Staab, specijalistica za istraživanja u timu za istraživanja i statistike UN Womena.

"Žene su počele raditi, biti u radnom odnosu tijekom života i manje ga prekidati, no kod muškaraca nismo vidjeli da su preuzeli svoju ulogu u obavljanju kućanskih poslova", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevidljivi rad" samo za one koji ga ne rade

Staab dodaje da je takozvani "nevidljivi rad" nevidljiv samo onima koji ne sudjeluju u njemu, a to su uglavnom muškarci. Kako bi se smanjilo vrijeme koje žene troše na neplaćene i necijenjene kućanske poslove, muškarci bi trebali na sebe preuzeti dio njih.

Kao jednu od mjera kojima vlade mogu potaknuti uključivanje muškaraca u kućanske poslove i smanjenje omjera od 1:3 u njihovu sudjelovanju u njima, Broadly ističe porodiljne dopuste i za muškarce.

Primjerice, roditelji u Švedskoj dobivaju 480 dana plaćenog dopusta za svako dijete. Kod heteroseksualnih parova ta mjera potiče muškarce da uzmu plaćenu pauzu kako bi brinuli o djeci, uz brojne beneficije. Uzimanje porodiljnog dopusta utječe na to da muškarci kasnije drugačije gledaju na brigu o djeci te kućanske poslove, kaže Staab.

"U Švedskoj broj žena koje obavljaju kućanske poslove iznosi 1,3 u odnosu na muškarce. To znači da žene i dalje rade 30 posto više poslova od muškaraca, no to je bolje od situacije u kojoj rade tri puta više. Iako razlike postoje, očito je moguć napredak", zaključila je Staab. 

Napomena: Naslov se odnosi samo na glupe i lijene muškarce, ne implicira da su svi muškarci glupi i lijeni. Nadamo se da se niste prepoznali u njemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara