Lijepa i nemilosrdna: Ovo je bila najgora prva dama u povijesti

Lijepa i nemilosrdna: Ovo je bila najgora prva dama u povijesti
Screenshot: YouTube

IMELDA Marcos bila je prva dama Filipina u razdoblju od 1965. do 1986. godine, a prije nekoliko dana je nepravomoćno osuđena za korupciju. Više od 30 godina tražila se pravda na filipinskom sudu, budući da je bivši predsjednik Ferdinand Macros zajedno s Imeldom otuđio milijarde dolara koje je pospremao na račune u švicarskim bankama.

Njegova supruga ostala je upamćena kao najrastrošnija supruga jednog predsjednika u povijesti. Bila je iznimne ljepote i šarma, ali bez imalo milosti prema narodu koji je gladovao.Cijeli svijet se sjeća "revolucije bez krvi" na Filipinima nakon koje su predsjednik Macros i Imelda pobjegli na Havaje. Iako je dobar dio love bio na sigurnom, Imelda je iza sebe ostavila 3000 pari cipela koje su kasnije izložene u predsjedničkoj palači.

U vrijeme kada su Filipinci živjeli od dva dolara na dan, Imelda je skupljala cipele, kupovala parfeme u galonima i maštala da otkupi kompaniju Tiffany & Co.

Kada bi Imelda svaki dan nosila druge cipele, trebalo bi joj više od osam godina da iznosi sve koje je imala dok je bila prva dama.

Ipak, kao i Hrvati, Filipinci izgleda imaju pamćenje zlatne ribice, pa je obitelj  Marcos i dalje jako utjecajna na političkoj sceni. Sin bivšeg predsjednika i rastrošne Imelde Ferdinand Macros Jr. utijesno je izgubio predsjedničku utrku na prošlim izborima na Filipinima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara