Lisice za automobile kako bi vlasnici platili porez

Lisice za automobile kako bi vlasnici platili porez
SVE VIŠE njemačkih saveznih pokrajina koristi lisice za automobile kako bi njihove vlasnike natjerali na plaćanje poreza.

Nakon Hamburga, gdje je ova praksa uvedena u veljači, i savezne pokrajine Saarland i Schleswig - Holstein posežu za nekonvencionalnim mjerama kako bi utjerale porezni novac.

Prema riječima hamburškog financijskog senatora Wolfganga Peinera (CDU), postavljanje lisica na kotače automobila zaboravnih poreznih platiša se, posebice kod manjih dugova, pokazalo izuzetno učinkovito.

Tako, na temelju medijske buke koja je pokrenuta zbog uvođenja novih metoda prilikom utjerivanja poreza, mnogi dužnici i prije nego što nađu lisice na svojim automobilima odluče podmiriti svoje dugove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od sudske zaplijene, kao jedne od metoda utjerivanja dugova, stavljanje automobila poreznih dužnika izvan upotrebe nije toliko mukotrpno i dugotrajno kao pokušaj oduzimanja privatne imovine.

Iako ostale savezne pokrajine ovu metodu odbacuju kao nepraktičnu i nečasnu, neke pokrajine, poput najmnogoljudnije Sjevernog Porajnja - Vestfalije, su već pokazale interes za nabavku lisica.

Slabije gospodarske prilike su uzrokovale povećanje broja malih dužnika u Njemačkoj. Tako se, prema procjeni Njemačkog poreznog sindikata, taj dug u 2003. povećao na 10 milijardi eura. Savezne pokrajine istovremeno, zbog slabijeg priliva poreznih sredstava iz gospodarstva, pate od praznih blagajni pa su prisiljene na neuobičajne metode utjerivanja poreza.

Njemački savez gradova i općina je na nedavnom kongresu objavio da financijsko stanje u gradovima u poslijeratnoj Njemačkoj nikada nije bilo tako kritično.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara