Ljetovanje usred zime: Kako biste jeftino mogli posjetiti Dubai?

Ljetovanje usred zime: Kako biste jeftino mogli posjetiti Dubai?
Foto: Instagram

KADA jaka i hladna zima udari svojom snagom, dosta ljudi nestrpljivo priželjkuje ljeto, a mnogi od njih mogu sebi priuštiti posjet nekom tropskom mjestu. Za ljubitelje krstarenja to mogu biti standardne destinacije, poput Floride ili Kariba. Međutim, Dubai postaje sve češća destinacija kada je krstarenje u pitanju.

Emiratska luka Mina Rashid već je neko vrijeme među najpopularnijim na Bliskom istoku, a privukla je oko 850.000 posjetitelja u sezoni 2018./19., pokazuju službene statistike. Cilj ove zime - koja se proteže od listopada do ožujka/travnja - jest srušiti rekord od milijun posjetitelja.

Sigurno sunčanje i jednostavan pristup s europskih zračnih luka omogućili su da Dubai postane popularno utočište za ljude koji žele pobjeći od hladnoće.

Costa Cruises, vodeći talijanski operater, ove zime je prvi put poslao u Dubai svoj vodeći kruzer Costa Diadema. Brod od 300 metara, na kojemu se nalaze trgovački centar, kockarnica, spa centar, 4D kino, kao glavnu destinaciju ima luku Mina Rashid, a obilazi i druge gradove kao što su Doha, Qatar i Muscat.

Dubai je poduzeo ambiciozne korake da nadogradi infrastrukturu za kruzere kako bi privukao velike operatere, navodi CNN.

Luka Mina Rashid dobila je treći terminal 2014. godine, a projektom proširenja, koji je vrijedan nekoliko milijardi dolara, svjetlo dana ugledat će nova marina s luksuznim atrakcijama.

Dubai Harbor, projekt koji obuhvaća 186 hektara, trebao bi biti gotov sljedeće godine, a podudarat će se s Expom 2020. i predstavit će se kao dva najuspješnija terminala za kruzere u regiji, navodi izvođač radova Meraas Holding.

Jeftiniji način da posjetite Dubai

Pored razvoja infrastrukture, vlada  je uvela i popuste posjetiteljima. U svibnju su uveli propusnicu Dubai Stopover Pass s posebnim cijenama za popularne atrakcije namijenjene posjetiteljima koji kratko borave, kao što su putnici s kruzera. Propusnica omogućava paketne popuste za turiste koji posjećuju više atrakcija uključujući Burj Khalifa i Dubai Aquarium.

"Krstarenje bi moglo biti opcija za turiste koji inače ne bi mogli posjetiti Dubai zbog jako visokih troškova", kaže analitičar Shaun Ebelthite, koji vodi stranicu Cruise Arabia.

"Dubai se pozicionira kao luksuzno 'igralište' s najvećim trgovačkim centrima, najboljim odmaralištima na plažama i najluksuznijim hotelima", navodi Elbethite.

Turisti koji žele doći i vidjeti glavne atrakcije vjerojatno ne mogu priuštiti troškove boravka u gradu i sve prateće troškove.

"Ako mogu potrošiti manje i vidjeti više gradova te imati više iskustva putujući regijom na krstarenju, to postaje primamljiviji prijedlog za putnike"; kaže Elbethite.

Analitičar dodaje da je položaj Dubaija takav da se grad može pohvaliti "jednom od najboljih zimskih klima na svijetu s toplim i sunčanim danima, a hladnim noćima koje čine savršeno vrijeme za krstarenje".

Međutim, putnici su se dosta žalili da ostale destinacije koje kruzeri obilaze imaju sličan sadržaj.

"Zbog toga se aktivno radi na inovaciji ponuda", navodi analitičar.

Tako je Muscat, koji je jedan od najstarijih gradova na Bliskom istoku, u svojoj ponudi atrakcija uveo pustinjski safari, gdje gosti mogu istražiti pustinju u vozilima ili na leđima deva, a dodaju se i nove destinacije, poput otoka Sir Bani Yas koji je dom arapskih divljih životinja i na kojemu se nalaze deseci egzotičnih vrsta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara