Londonski dom britanske Kraljice Majke otvoren za javnost

NAKON velikog preuređenja započetog prošle godine nakon smrti Kraljice Majke, njezin londonski dom bit će otvoren za javnost, izvijestio je u ponedjeljak Ured princa Charlesa.

Clarence House, smješten nasuprot Buckinghamskoj palači, buduće je londonsko prebivalište princa Charlesa i njegovih sinova Williama i Harryja. Oni se neće morati daleko seliti - sada su u St. James palači, koja se nalazi odmah iza ugla.

Posjetitelji će moći razgledati pet soba u prizemlju Clarence Housea. Sobe i velik dio njihova sadržaja bit će autentični, kao kada je u njima živjela Kraljica Majka, između 1953. i 2002. Ona se u Clarence House preselila nakon smrti svojeg supruga kralja Georga VI.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraljica Majka bila je poznati kolekcionar britanske umjetnosti. U njezinoj se kolekciji mogu pronaći djela Waltera Sickerta, Augustusa Johna i Johna Pipera. Za posjetitelje će biti izloženi i radovi Fabergea, porculan, srebrnina i fino izrađeni namještaj.

Clarence House će biti otvoren od 6. kolovoza do 17. listopada. Palaču je dizajnirao i izgradio John Nash između 1825. i 1827. za princa Williama Henryja, vojvodu od Clarencea, koji je kasnije postao kralj William IV.

To nije prvo kraljevsko zdanje otvoreno za javnost. Na tisuće radoznalih posjetitelja redovito obilazi dijelove Buckinghamske palače, koja je otvorena prije nekoliko godina kako bi se nadomjestila šteta nastala od požara u dvorcu Windsor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara