Londonski taxi starta u SAD-u

ZAŠTITNI znak Londona, popularna crna taxi vozila specifičnog oblika uskoro bi mogli postati standardna pojava i na ulicama New Yorka, Los Angelesa, pa čak i Detroita, centra američke auto-industrije.

Tvrtka London Taxis North Amerika dosad je na neviđeno prodala 125 vozila, a prvi primjerci biti će isporučeni već početkom idućeg mjeseca. Vozila su većinom prodana taxi tvrtkama, a nekoliko primjeraka je završilo u privatnim rukama.

Američki kupci na raspolaganju imaju dvije izvedbe. Prva je Civilised Taxi i prvenstveno je namijenjena pružanju usluga taxi prijevoza. Privatnom tržištu je pak namijenjena izvedba London Executive Sedan. Oba modela pokreće 2.4 litreni turbo-dizelski agregat, što je još jedna bitna razlika u odnosu na američke standarde.

Više o Londonskom taxiju


Obje izvedbe pripadaju posljednjoj generaciji modela, koja je predstavljena pred nekoliko godina. Američki zastupnik u ovom modelu vidi mnoge prednosti u odnosu na američke krstarice, kao što je recimo Ford Crown Victoria.

Prije svega, to je visok stupanj pasivne i aktivne sigurnosti. Tako na primjer model ima 48 % veće vjetrobransko staklo od prethodnika, koje pruža izvanrednu vidljivost. Nadalje, Englezi su, uz klasično zavarivanje, koristili zakovične spojeve, proračunom su utvrđene zone deformiranja, a odbojnici su ispunjeni pjenom. Ništa manje važan detalj je da je vozač od putnika na stražnjoj klupi zaštićen pregradom, što će najbolje znati cijeniti taxisti.

Posebna pažnja posvećena je komforu vozača. Dovoljno je reći da je vozačko sjedalo napravljeno po uzoru na one u kamionima, pa je njegova ergonomija doista neupitna. U odnosu na klasičnu limuzinu, razlika u komforu je neupitna. Putnički prostor nemjerljivo je komforniji, prvenstveno zahvaljujući velikoj visini. Kako je model serijski u potpunosti opremljen, na popisu dodatne opreme se nalaze tek detalji za daljnu individualizaciju vozila.

Tako je primjerice moguće uz minimalne zahvate vozilo podrediti prijevozu invalida.
Kao što smo već spomenuli, London Cab pokreće Fordov 2.4 litreni četiri-cilindarski turbo-dizelski agregat. Maksimalnu snagu od 66/90 kW/KS motor razvija pri 4.000 o/min, dok je 200 Nm okretnog momenta dostupno već pri 1.800 o/min. Riječ je o motoru za duge pruge, pa tako zastupnik spominje izrazitu dugovječnost, koja u idealnim uvjetima može iznositi 500.000 milja (800.000 km).   

London Taxis International je vodeći svjetski proizvođač taxi vozila. Od 1948. godine, kad je startala proizvodnja proizvedeno je više od 100.000 primjeraka. Ponos Coventrya, ali i cijele Velike Britanije.

Nedavno predstavljeni model TX2 dostupan je u tri izvedbe opremljenosti (Bronze, Silver, Gold), a više informacija o ovim zanimljivim vozilima možete naći na službenim stranicama tvrtke http://www.london-taxis.co.uk/.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara