Loše ste raspoloženi? To je zapravo jako dobro za vas

Loše ste raspoloženi? To je zapravo jako dobro za vas

Foto: Instagram

SVI SE ponekad osjećamo neraspoloženo, ali umjesto da prigovaramo zbog toga trebali bismo biti sretni. Razlog tome je što loše raspoloženje navodno može poboljšati naše zdravlje, tvrde istraživači sa Sveučilišta New South Wales.

Sudeći po njihovoj studiji, blaga neraspoloženost djeluje kao alarmantan signal za naše tijelo koje potiče fokusiranije procesuiranje misli u teškim situacijama čime, primjerice, na brži i efektivniji način možemo riješiti neki problem, piše DailyMail.

Negativne emocije poput straha, srama ili gađenja su jako korisne jer nam pomažu prepoznati, izbjeći ili nadvladati opasne ili rizične situacije.

 

Objavu dijeli Tamer M (@tamermdm)

Za ljutnju kažu da poboljšava našu memoriju i da su nam mišljenja i procjene puno vjerodostojnije i jasnije kad smo neraspoloženi. To znači i da lakše prepoznamo kad nam netko laže.

Istraživači ističu i da se oni koji su ljuti više trude i da, primjerice, točnije rješavaju testove te su bolji u uvjeravanju druge osobe u svoje mišljenje. Zanimljivo je i da smatraju da je tuga svojevrsni produžetak kreativnosti i da zbog toga mnogi glazbenici toliko pjevaju o prekidima i teškim životnim iskustvima.

Suprotno općem vjerovanju, osjećati se dobro baš cijelo vrijeme ne znači nužno i biti dugoročno sretan. "Veličajući sreću i niječući prednosti tuge, postavljamo si nedostiživ cilj. Na tom putu možemo samo osjećati još više razočarenja, a i depresiju", navedeno je u studiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara