Loši mirisi uzrokuju lošu vožnju

Osjet njuha utječe na način vožnje te će primjerice mirisi "brze hrane" vjerojatno povećati agresivnost u vožnji dok će pepermint poboljšati koncentraciju, objavila je petak britanska automobilistička udruga RAC Foundation.

"Mirisi, više od bilo kojeg drugog osjeta, utječu na dio mozga zaduženog za logiku", izjavio je psiholog-savjetnik udruge RAC Conrad King. "To je razlog zašto miris parfema može muškarce pretvoriti u brbljave idiote, miris pečenog kruha može uništiti i najbolje namjere osoba na dijeti, a mirisi pudera za bebe osobu koja nije sklona djeci navesti na zaštitničko ponašanje", kaže King.

RAC Foundation kaže da je provela istraživanje o utjecaju mirisa po vožnju nakon objavljivanja studije o mirisima Bryana Raudenbusha sa sveučilišta Wheeling Jesuit u SAD-u.

King kaže da je uz pepermint u vozilu dobro osjetiti cimet, limun i kavu. Dah slanog morskog zraka također može potaknuti duboko disanje i smanjiti stres. Protivno njima, mirisi brze hrane, svježeg kruha ili peciva mogu vozače uznemiriti i navesti da povećaju brzinu jer stvaraju osjećaj gladi i potrebu da se brzo zadovolji apetit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugi "opasni" mirisi su kamilica, jasmin i lavanda jer vozače mogu navesti da se previše opuste i zaspu. Biljke se obično koriste za liječenje nesanice.

Vozači koji bi se opredijelili neutralni miris unutar vozila trebaju biti na oprezu. U studijama provedenim na astronautima utvrđeno je da bezmirisno okruženje može stvoriti iritaciju pa i mirisne halucinacije.

Automobili budućnosti vjerojatno će imati ugrađene sustave za raspoznavanje raspoloženja vozača te će reagirati mijenjajući položaj sjedala, svjetlo, temperaturu pa i miris. Dotad se vozačima preporučuje da pri ruci imaju vrećicu pepermint bombona.

(Hina) xakoz ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara