Lososova sperma novo je omiljeno sredstvo za peglanje bora

Lososova sperma novo je omiljeno sredstvo za peglanje bora
Foto: Instagram

SVE je više pomalo uvrnutih trendova kojima žene pribjegavaju kako bi izgledale lijepo, svježe i mladoliko, a jedan od najnovijih je tretman lica lososovom spermom poznatiji kao "rejuran".

Znanstvenici godinama tvrde kako je losos izvrstan za ljudsku kožu, zbog čega ga ljudi sve češće konzumiraju, piše Huffington Post, no beauty industrija taj je podatak iskoristila i podigla na višu razinu pa spermu ove ribe koristi u svrhu njege lica.

Iako će mnogi na prvu pomisliti kako se radi o mazanju lososove sperme na lice, to ipak nije slučaj. Naime, ovaj inovativni način pomlađivanja temelji se na uzimanju DNK iz lososove sperme koji se onda spaja s raznim drugim sastojcima kako bi se dobili proizvodi za njegu kože lica. 

Korejci su bili prvi koji su shvatili vezu između sperme lososa i regeneracije ćelija kože, ali i utvrdili kako ima protuupalna i antitoksična svojstva, od čega su uspjeli stvoriti luksuzan trend kojem pribjegava sve više žena koje žele spriječiti preuranjeno starenje kože lica.

"Ovaj magični sastojak pomaže i u zarastanju rana te širi kapilare, čime potpomaže protok krvi kroz kožu", objasnila je dermatologinja Rachel Nazarian, osnivačica jednog od istraživanja koje obrađuje ovu temu.

Ova metoda pomlađivanja dosad je više puta testirana na miševima, a pokazala je da je lososova sperma dobra ne samo za regeneraciju kože već i cijelog organizma. Također, istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da tretman u trajanju od mjesec dana znatno povećava elastičnost kože, dok je drugo istraživanje u trajanju od 12 tjedana dokazalo da lososova sperma smanjuje i gubitak vode iz kože čak do 50 posto.

Novija istraživanja iz 2016. i 2018. godine potvrdila su i da DNK sperme lososa može pridonijeti zacjeljivanju rana i regeneraciji jako oštećene kože.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara