Love Parade opet u punoj snazi - milijun sudionika na ulicama Essena

IAKO više nije "revolucionarna" i "nezamjenjiva", Love Parade je ove godine opravdala očekivanja organizatora, ali i brojnih posjetitelja - više od milijun sudionika zabavaljalo se na ulicama Essena, promovirajući seksualnu slobodu, ali i techno glazbu koja, sudeći po oduševljenju i histeriji, nije na umoru, kako to već godinama piše glazbena kritika. "Najteže godine Love Paradea su iza nas", tvrde organizatori i dodaju kako manifestacija naredne četiri godine ostaje u njemačkoj regiji Rurh, u koju se uspješno preselila iz Berlina.

Oko milijun i dvjesto tisuća sudionika, tisuću organizatora i isto toliko policajaca, 27 plesnih platformi - tako izgleda ovogodišnji Love Parade u brojkama. Nakon teških godina za nekad najpopularniju techno manifestaciju na svijetu, organizatori su odahnuli jer je Love Paradeu vraćen stari sjaj, no na novoj lokaciji. Partijaneri su ove godine slavili u Essenu, a sljedećih godina party će se proširiti i na druge gradove Rurha - Dortmund, Bochum, Duisburg i Gelsenkirchen.

Poznata kao prilično "problematična manifestacija", Love Parade ove godine nije obilovala ekscesima - jedna je osoba hospitalizirana s probodnom ranom, a zaplijenjene su manje količine droge. Maštovita odjeća i poruke mira obilježile su ludovanje na ulicama Essena, a redoviti posjetitelji ocijenili su ovogodišnju paradu techna, ljubavi i droge uspješnijom od prošlih. Za razliku od Berlina, gdje partijaneri nisu bili dobrodošli, Essen ih je prihvatio raširenih ruku, jer upravo u njima vidi priliku za unaprijeđenje turizma.

Oporavak najvećeg svjetskog techno okupljanja

Prva Love parade održana je 1989. godine kao mirna demonstracija protiv tadašnje svjetske politike, a prerasla je u najveće događanje takve vrste u svijetu. Vrhunac popularnosti doživjela je 1999. godine, kad je ulicama Berlina prošlo više od 1,5 milijuna sudionika. Zbog financijskih poteškoća nije se održala 2004. i 2005. godine, a lani je privukla tek nešto više od pola milijuna ljudi, prvenstveno zbog neslaganja s berlinskim vlastima.

D.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara