Majmuni ipak ne znaju napisati Shakespearea

POTAKNUTI teoretskom pretpostavkom o beskonačnom broju majmuna koji sjede beskonačno dugo za pisaćim mašinama i napišu npr. "Kralja Leara", studenti sveučilišta u Plymouthu odlučili su se na bizaran eksperiment.

Kako bi svojim studentima objasnili koncept matematičke vjerojatnosti, profesori na fakultetima ponekad koriste primjer beskonačno mnogo majmuna koji beskonačno dugo tipkaju, svaki na svojoj pisaćoj mašini. U tom slučaju postoji neka matematička vjerojatnost da će jedan od majmuna napisati neko Shapespearovo djelo.

U eksperimenti više medijsko-umjetničkog negoli znanstvenog tipa, skupina profesora i studenata sa sveučilišta u Plymouthu odlučili su provjeriti tu teoretsku tvrdnju. U kavez s majmunima zoološkog vrta u gradiću Paingtonu stavili su jedan kompjuter s upaljenim tekst procesorom i ostavili ga tamo mjesec dana.

Kao što se moglo i očekivati, makaki majmuni nisu napisali nijedno Shakespearovo djelo, ali je eksperiment ipak otkrio nekoliko zanimljivih stvari.

Nakon mjesec dana, rezultat je bio slijedeći: kompjuter je bio djelomično uništen, majmuni su ga koristili kao mjesto za obavljanje male i velike nužde, ali su ipak uspjeli otkriti da udaranje po tastaturi ima efekt koji se vidi na monitoru.

Direktor institura za digitalnu umjetnost i tehnologiju sveučilišta u Plymouthu, koji je bio voditelj projekta, za BBC je ustvrdio kako eksperiment "nije propao", te kako su naučili "strašno mnogo" o ponašanju makaki majmuna.

Šest majmuna napisali su ukupno pet stranica teksta koji se većinom sastojao od slova "S".

No, kako se eksperiment primicao kraju, makaki majmuni su sve više koristili i druga slova, prvenstveno "A", "J", "L" i "M".

Ipak, nisu uspjeli napisati nešto što bi se i uz najluđu maštu moglo protumačiti kao kompletna riječ.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara