Makedonija: Nezaposlene žene počele tkati navlake za mobitele

VELIKA nezaposlenost u Makedoniji, gotovo 40 posto, natjerala je mnoge ljude da se snalaze kako znaju da bi osigurali egzistenciju, a uz negativne pojave sivu ekonomiju i pljačku ima i pozitivnih primjera, kao što je vraćanje starim obrtima, piše u ponedjeljak makedonski dnevni list.

U nekoliko skopskih sela mještanke su iz podruma izvukle naprave za tkanje svojih baka i počele tkati suvenire od vune, a uz tradicionalne predmete dosjetile su se izrađivati i navlake za mobitele, piše Utrinski vesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koristeći elektroniku, suveniri su ponuđeni na internetu i za samo nekoliko dana počele su stizati narudžbe ne samo iz Makedonije već i iz inozemstva.

Za nekoliko mjeseci potražnja je veća od ponude, kaže Trajanka Smilevska iz sela Raštak, koja je prva počela tkati i najavljuje otvaranje radionice zajedno sa suseljankama i zapošljavanje mladih.

Koristi od obnavljanja ovog obrta odmah su osjetili i proizvođači vune, kojoj je znatno skočila cijena a ako se potražnja za suvenirima nastavi ovim tempom, bit će potrebni i novi razboji za tkanje, ocjenjuje u svojem članku taj makedonski list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara