Makedonski genij Kiril Džajkovski ovogodišnjem Vip INmusic festivalu

KIRIL DŽAJKOVSKI još jedno je ime pridruženo izvođačima Vip INmusic festivala koji će se 3. i 4. lipnja ove godine održati na jarunskom Otoku mladeži. Kiril je međunarodno priznat glazbenik iz Makedonije, majstor elektronike, najbolje je znan po svojim izdanjima u kojima kombinira makedonski etno s elektronikom. Osnivač je sastava Bastion i bio je član poznatog makedonskog sastava Leb i Sol.

Kiril se devedesetih godina preselio u Australiju gdje se bavio eksperimentalnom glazbom, etno-elektronikom, što je rezultiralo izdanjem "Synthetic Theatre" koji su australske nezavisne radijske postaje iznimno dobro prihvatile. Godine 2000. izdao je album "Homebound" na kojem je nastavio s uspješnim kombiniranjem makedonskog etna s elektronikom. 

Album je dobio odlične recenzije u Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Japanu, a singl "Primitive Science" remiksirali su eminentni londonski producenti i Dj-i poput Bushwacka, Subsonic Legacyja i Dreadzonea, koje ćemo također imati prilike čuti i vidjeti na ovogodišnjem Vip INmusicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Kiril se bavi i pisanjem glazbe za film, televiziju i kazalište. Napisao je glazbu za filmove "Dust" Milka Mančevskog, "Golemata voda" Ive Trajkova (za koju je dobio nagradu u kategoriji najboljeg soundtracka na Valencia Film Festivalu 2005.) i "Balcancan" Darka Mitrevskog. 

Prošle godine u Inđiji je pred oko 80 000 ljudi prije nastupa Red Hot Chili Peppersa održao spektakularan nastup sa bendom koji broji ukupno jedanaest glazbenika na pozornici, a na isti način će nastupiti i na Vip INmusic festivalu, što će biti njegov prvi live nastup sa bendom u Hrvatskoj.

Ovog ljeta Kiril uživo predstavlja svoj novi materijal za nadolazeći album, kao i starije radove poput "Homebound" i "Religion & Sex", te ekskluzivne remikseve iz filmova "Dust", "Golemata voda" i "Balcancan". Nastupit će na noćnom Tuborg Green stageu i zagrijavati atmosferu u kasnim večernjim satima!

K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara