MALA DJECA NE RAZUMIJU SARKAZAM

Misle li mala djeca da je sarkastična primjedba duhovita? Vjerojatno ne, zaključila je kanadska psihologinja na temelju studije koja je pokazala da dijete mora biti starije od 10 godina da bi razumjelo duhovitost ili čak uvredljivost sarkastične primjedbe.

Rezultati istraživanja mogu se primijeniti na brojnim područjima: od dječjih emisija do tumačenja nasilnog ponašanja, rekla je psihologinja sa sveučilišta u Calgaryju Penny Pexman.

´Naša je studija pokazala da djeca u dobi od pet godina počinju razumijevati najjednostavniji oblik sarkazma, ali tek u osmoj godini on im pomalo postaje smiješan´, kaže Penny Pexman koja već šest godina proučava sarkazam. ´Mala djeca mogu prihvatiti da neka osoba misli drukčije nego što govori, ali njima to nije smiješno.´

Djeca mlađa od deset godina sarkastičnu primjedbu uvijek razumiju doslovno, čak i kad im drugi znakovi pokazuju suprotno.

Rezultati istraživanja morali bi istraživačima pomoći u razumijevanju reakcija na ruganje i agresivnost. Još nije posve jasno što određuje kako će dijete razumjeti sarkazam, ali Penny Pexman kaže da bi se razlozi mogli skrivati u učestalosti sarkazma u obitelji, društvenoj sredini u kojoj dijete odrasta i televizijskim emisijama koje gleda.

A budući da dječje emisije pišu odrasli, dodaje psihologinja, publika kojoj su namijenjene često ne razumije najbolje njihov humor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara