Mala zemlja za veliki otpad: Što kad vas uz natpis "Park prirode - dobrodošli" dočekaju olupine?

Foto: Romeo Ibrišević

NEKADAŠNJI slogan Hrvatske turističke zajednice "Mala zemlja za veliki odmor" bez problema bi se u Lijepoj našoj mogao modificirati u "Mala zemlja za veliki otpad". Koliko ste puta pokraj znaka "Zabranjeno odlaganje otpada" ugledali hrpu smeća? A što kad vas ono dočeka i uz natpis "Park prirode - dobrodošli"? Dok bi u nekim zapadnim zemljama zbog toga ministri zaštite okoliša letjeli iz fotelja, u Hrvatskoj se s tim problemom bore jedino zaljubljenici u prirodu, koji nerijetko uzalud kucaju na dobro zaključana vrata nadležnih ustanova.

2004. godine je fotoreporter i zaljubljenik u prirodu Romeo Ibrišević inicirao akciju čišćenja prirode od automobilskih olupina. Dosad je s brojnih hrvatskih biser prirode, među kojima su i otok Žirje, Velebit, jezero Butoniga, Imotska jezera, Samobor, podmorje u Sv. Mariji Magdaleni, rijeka Mirne, zaljev Vruje, kanjon Zrmanje te obala Save od Siska do Zagreba, uklonjeno oko 14.000 automobilskih olupina, a možda jedno od najnevjerojatnijih mjesta s kojeg su uklanjali jedno vozilo je zagrebačka Ilica, gdje je olupina automobila 40 godina bila zakopana ispod šute u dvorištu.

U akciji čišćenja automobilskih olupina s brojnih nepristupačnih mjesta koristila su se razna sredstva prijevoza, poput helikoptera Hrvatske vojske, helio balona, riječnog šlepera, podmornice, specijalnog vozila Unimog, Big Foot vozila, konja, vatrogasnog vozila, traktora i kamiona.

"Zelene stope" kao spas za prirodu


Kako otkriva Ibrišević, Fond za zaštitu okoliša i razna ministarstva u početku su ostali "gluhi" za njegovu akciju čišćenja Hrvatske od olupina, ali pomoći su mu odlučili iz Renaulta, koji već više od desetljeća provodi akciju "Zeleno srce". Njihova zajednička akcija "Očistimo Hrvatsku od olupina" proglašena je 2007. godine najboljim komunikacijskim projektom u svijetu, a Ibrišević i Renault na ovom projektu uspješno surađuju već šest godina.

Važnost ove ekološke akcije prepoznali su i brojni građani koji prijavljuju odbačene automobilske olupine na besplatni telefon (0800-0204) kako bi svoj okoliš učinili zdravijim i ljepšim za život. S obzirom da su sve ove akcije spašavanja prirode bile izrazito skupe i ne bi bile moguće bez angažmana mnogobrojnih pojedinaca i različitih civilnih skupina iz cijele naše zemlje, postalo je očito kako je problem prevelik i preozbiljan, ali i organizacijski vrlo zahtjevan. Tako se i "rodila" ideja o osnivanjem posebne udruge. Udruga "Zelene stope" osnovana je kako bi se nastavilo promicati ideju očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, ali ovaj put i uz potporu tijela državne uprave zaduženih za zaštitu okoliša.

Što se posljednjih aktivnosti na projektu čišćenja Hrvatske od automobilskih olupina tiče, u tijeku su pripreme da se iz provalije kod Meje izvuče poštanski vagon i desetak krntija, kao i uklanjanje preko 3.000 guma i pedesetak auto olupina iz kanjona Zrmanje kod Obrovca, koje su vlasnici "zaboravili" prije više od 40 godina. Kad zatopli, Ibrišević će u suradnji s djelatnicima Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, pokušati ukloniti i brojne olupine koje je ondje zatekao. Dio fotografija koje je u 8. ožujka ove godine snimio u spomenutom Parku prirode, možete pogledati u fotogaleriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara