MATE NA INDEXU

Mate Janković od danas na Indexu: File orade u "škartocu" na brzaka

Mate Janković od danas na Indexu: File orade u "škartocu" na brzaka
Foto: Mate Janković

OD DANAS ćete na Indexu moći čitati, a nakon toga i isprobavati nove recepte chefa Mate Jankovića. Danas se prigodno odlučio za riblji recept, a u narednim tjednima očekuju vas svakakva fina iznenađenja.

Da mi ne duljimo s ovim uvodom, prepuštamo riječ Mati.

Nakon godina objavljivanja recepata na svom Facebook pageu, red je i za malo promjene. Od sada recepte objavljujem na Indexu. 

Dolazi nam vrijeme neumjerenog prežderavanja, a sve počinje s današnjim danom kada mnogi “poste” bacajući u sebe treći tanjur bakalara zaliven litrom bevande. Naravno, ovaj recept posvećujem svima koji danas jedu ribu, a i oni koji je danas ne jedu mogu nešto naučiti da budu spremni kurčiti se kada za takvu priliku dođe vrijeme. I zato svi vi sretnici, danas je vaš dan, danas vas učimo kako brzo i jednostavno pripremiti riblji ručak. Ne gubi vrijeme na maratonske obroke.

Radni je dan, sretniče, baci jedan quickie, al' se ovaj quickie cijeni. Nakon ovog slijede izljevi ljubavi i pohotnih pogleda. Čak i ako se spremaš za vikend razvaliti te doći svekrvi na uskrsni ručak izgledajući poput preživjelog pijetla nakon borbe pijetlova, ovaj će ti quickie dati dovoljno bodova da možeš zaspati za stolom. Podijeli, sretniče, ovaj recept, spasi još nekoliko jadnika od blama. Zapamti, šering iz kering!

Krenimo s rezanjem cherry rajčice. Uzmemo cca 300 g i narežemo na polovice, ne sitnije jer će se sve pretvoriti u pastu. Jebeš pastu, želimo osjetiti svježinu kad zagrizemo, sretnici. Ako volite više rajčice, jebi ga, stavite više. Ne jedem ja, već vi. Koja rajčica više sigurno neće poremetiti kozmički balans jela niti će vam ukućani reći: "E da je bila jedna manje…" Tko vam to kaže, drobi i pojma nema.

Zatim očistimo mladog luka i cca 150 g stavimo s cherry rajčicom u posudu. Mladi luk ne ide samo uz glodanje janjeće glave i Matu Bulića, dobar je i za ovaj riblji recept. Nakon što ste narezali luk, uzmite 2 češnja češnjaka i narežite ih na listiće te dodajte u posudu. Ako, sretniče, želiš više češnjaka, slobodno navali, termički obrađen nema jak miris, a okus je milina.

Zatim u posudu dodamo 100 g kalamata masline. Sigurno među vama ima ljudi koji to ne znaju. Ne znati nije sramota, al ne guglati ako ne znate jest. Ali, sretnici, danas ne trebate guglati. Kalamata je grčka maslina koja je ime dobila po istoimenom gradu. Mesnata, ukusna i sexy. Nije previše skupa i idealna je za termičku obradu. Možete je skinuti s koštice, ali i ne morate, nije toliko bitno za recept osim ako ste halapljivi gnom koji će se od te koštice ugušiti. Sad je dio kad možete dodati malo sjeckane majčine dušice, malo soli, papra, malo maslinovog ulja, chillija 'n' shit.

Zatim očistimo orade. Poprilično usran posao, ali netko ga mora odraditi. Ako imate prilike, uvalite ga nekome. U ribarnicama to obično na upit odrade prodavači. Ne budite cheap i ne stružite ljuske s lustera u dnevnom. Neka vam to netko odradi. Imaju cca 750 g ova dva komada. Ako vam se čisti, jebi ga, čistite. Škrge, utroba i ljuske se miču, nisu baš neki sex za kušanje.

Oradu isfiliramo. Kako? E, pa, sretnici, ima milijun tutorijala kako se filira riba. Sjebite koji put, nije toliki bed. Uvijek možete sve ubaciti u lešadu i svima reći kako ste baš to i htjeli. Ove glavurde i kosti, ako vam ipak filiranje uspije, možete ubaciti u temeljac i biti gastro guru koji doma ima i riblji temeljac, a ne neku fonju u kocki.

Na papir za pečenje dijagonalno presavijen stavimo slane inćune. Ima puno horora na tržištu od kojeg ćete dobiti rupu u želucu. Koristite good stuff. Koja kuna više kod slanih inćuna čini razliku. Ili kao ja, imajte ćaću koji ih radi pa se učmarite za koju teglu. Ne pretjerujte sa slanim inćunima jer su, jebi ga – slani.

Stavite pripremljeno povrće na inćune te ako imate lemon papar, stavite ga malo. Ako ga nemate, jebi ga, nemojte. Pokušajte nabaviti sečuanski papar koji ima citrusnu notu. Ako vam je ovo što pričam bullshit, stavite papar koji imate ili uvalite nekom drugom da kuha.

Na povrće stavite posoljene filete orade, lovor i maslac. Ok, sada stop. Ja volim pun klinac maslaca, ako vas maslac ne rajca, nemojte ga toliko staviti. Ja sam ovo kuhao za sebe. Ako želite normalnu mjeru, cca 30 g je sasvim OK. Sada smo u papir stavili sve. Sad idemo to smotati. Ne onako kako mnogu znaju, već posebnom tehnikom presavijanja rubova, što možete vidjeti na sljedećoj fotografiji.

Napravio sam dvije porcije, jedna - ona moja - je s pun klinac maslaca. Primijetite kako su rubovi smotani. Ako ih ne smotate dobro, desi se kao i s bilo čim loše smotanim – sjebe se. Iscurit će sve, a oni fini sokovi isparit će, a riba biti žasu. Stavite u 200 stupnjeva ugrijanu pećnicu na cca 10 minuta. Svi ti sexy okusi i arome će se fino spojiti.

Ovo je gotov rezultat. Sexy, mirisno, riba nije prepečena, sočno i sve 5. Za sve ovo plus pečenje trebalo mi je cca 25 min. Brzo, ukusno, efektno. Ova riba nije skupa te se, uz ribarnicu, da naći i u boljim marketima. Budite odvažni, kušajte i zajebavajte se malo s tim. Lako je. Ne morate samo kremirati na gradelama, ima još puno lijepih recepata. Dobar tek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara