Među izlošcima s Titanica i londonska tramvajska karta

NIKAD prije viđene četiri londonske tramvajske karte s vodenim pečatom naći će se, zajedno s ostalim predmetima s potonulog Titanica, na izložbi što se otvara u svibnju u Londonu.

Tramvajske karte od mosta Waterloo u središtu grada do Camberwell Greena na jugu pronađene su u kožnom novčaniku među krhotinama oko olupine broda, 3,5 kilometara ispod obale Newfoundlanda.

´Titanic znamo iz hollywodskih filmova, no izložba će nam otkriti njegovu ljudsku stranu´, izjavio je organizator izložbe Mark Lach.

Titanic, vrhunsko građevno djelo svoga doba za koje se vjerovalo da je nepotopiv, isplovio je iz Southamptona 10. travnja 1912. na put za New York.

Na brodu je bilo 2227 putnika i članova posade, no čamaca za spašavanje samo za 1178 putnika.

Nešto prije ponoći četvrtog dana plovidbe, veliki i luksuzni brod udario je u ledenu santu i potonuo, usmrtivši 1552 muškaraca, žena i djece. Gotovo 91 godinu poslije, živo je samo troje od 705 preživjelih s broda.

Među ostalim izlošcima na četveromjesečnoj izložbi, koja se 16. svibnja otvara u londonskom Muzeju znanosti, nalazi se i osobna putna isprava 63-godišnje emigrantice Marian Meanwell.

´Marian je trebala otploviti brodom Majestic, no put je otkazan pa je prebačena na Titanic, jer zbog štrajka rudara nije bilo dovoljno goriva za oba broda´, rekao je Lach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Na karti je njezino ime s oznakom Majestica, no preko toga je udarena oznaka Titanica´. Možete samo zamisliti kako je bila uzbuđena´, rekao je Lach. Marian, nažalost, nije preživjela brodolom.

Lach je odbacio optužbe o skrnavljenju grobova. ´Cilj je izložbe otkriti brod publici. Ne radi se o nikakvom nepoštivanju stradalih. Upravo suprotno´, ustvrdio je Lach dodavši da ništa nije uzeto s olupine broda, nego iz ostataka oko njega.

Organizator ističe da su izlošci vrlo dobro sačuvani unatoč tome što su na dnu oceana proveli 90 godina. To se može zahvaliti taninu, koji je usporio raspadanje.

Jedan od takvih izložaka je i novčanica od pet funti iz novčanika trgovca Georgea Rosenshinea, koji je putovao pod imenom George Thorn, želeći ostati anoniman jer je putovao s ljubavnicom.

No, izložba nije usredotočena samo na stvari putnika tada najvećeg plovećeg hotela. Među izloženim predmetima je i brodsko zvono, koje je oglasilo uzbunu nakon što je uočena kobna ledena santa, kao i 2,5 tona težak dio brodskog trupa koji se odvojio od olupine.

Izloške je postupno prikupljala tvrtka RMS Titanic, koja ih je iz olupine broda izvadila u šest podvodnih ekspedicija između 1987. i 2000. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara