Među najljepšim željezničkim trasama svijeta je jedna iz bivše Jugoslavije

Među najljepšim željezničkim trasama svijeta je jedna iz bivše Jugoslavije
Foto: 123RF

LJUDI se sve više vraćaju vlakovima kao sredstvu transporta prvenstveno iz ekoloških pobuda, a ovo su neke od najljepših trasa na svijetu koje će vam pružiti nezaboravne trenutke putovanja. Za njih ne zna puno ljudi, a svakako biste ih trebali barem jednom u životu iskusiti, navodi Business Insider.

U nastavku slijedi nekoliko prijedloga upotpunjenih dužinom trajanja svake vožnje.

Pruga Beograd – Bar (Srbija, Crna Gora) – 10 sati vožnje

Vozeći se ovom prugom, putnik prijeđe 435 mostova i prođe kroz 254 tunela idući od prijestolnice Srbije do obale Jadranskog mora u Crnoj Gori.

Pruga Kalifornijski povjetarac (SAD) – 51 sat vožnje

Nema boljeg načina vidjeti srce Amerike od vožnje ovom prugom koja se penje kroz Stjenjak i Sierra Nevadu da bi se zatim spustila na obalu Pacifika.

Pruga Kanađanin (Kanada) – 86 sati vožnje

Putnici Kanađaninom provedu četiri dana promatrajući prerije zlatne boje, staklasta jezera i pitoreskne gradove, u vožnji od Toronta do Vancouvera vlakom čiji je krov staklen.

Palača na kotačima (Indija) - 8 dana i 7 noći vožnje

Ovo je naziv luksuznog vlaka u kojem postoji i spa centar, a koji vodi putnike u obilazak indijskih hramova i utvrđenja uključujući i veoma poznati Taj Mahal.

Ledenjak express (Švicarska) - 7,5 sati vožnje

Ova dionica povezuje velike planinske centre u švicarskim Alpama, pružajući putnicima ugođaj upoznavanja sa snježnim vrhovima, planinskim pašnjacima i bajkovitim selima ove zemlje bogate prirodnim ljepotama.

Vlak prema oblacima (Argentina) - 15 sati vožnje

Ovo je jedna od najviših pruga na svijetu koja na svom putu od Salta u Argentini vijuga kroz Ande sve do čileanske granice.

Shongololo express Bocvana, Mozambik, Namibija, Južna Afrika, Swaziland, Zambija, Zimbabve) - 12-15 dana vožnje

Putovanje kojim se putnici upoznaju s velikim dijelom afričkog kontinenta uključuje stajanja u brojnim safari rezervatima, kao i na tržnicama rukotvorina.

Transsibirska pruga (Rusija) - 14 dana vožnje

Put preko ruskih stepa i tundri od Vladivostoka na krajnjem istoku Rusije pa do prijestolnice Moskve uključuje i prijelaz preko najdubljeg jezera na svijetu – Bajkalskog jezera.

Orient express (više zemalja, uključujući Englesku i Italiju) - 2 dana vožnje

Trasa stara više od jednog stoljeća koja vodi od Londona do Venecije vraća putnike u zlatno doba željeznice i pruža mogućnost da se iskusi glamur crnih kravata i večera s četiri servirana jela.

Belmond Grand Hibernian (Irska) - vrijeme ovisi o izboru rute

Vožnja irskim krajolikom na trasi koja se još naziva i „svjetlucavi svijet zadovoljstva“ vodi putnike od Dublina do Corka ili Belfasta, ovisno o izabranoj ruti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara