Melodije pretvorbe i privatizacije: Vratite se u mračne devedesete uz HDZ-ov best of

Melodije pretvorbe i privatizacije: Vratite se u mračne devedesete uz HDZ-ov best of

Foto: 123 RF

DRAŽEN ŽANKO nedavno je "oduševio" javnost novim hitom, a riječ je o dance poskočici maštovitog naslova "Himna mladeži HDZ-a" (ili "25 godina ljubavi", ili nekako drukčije, nismo sigurni) koja je izazvala poplavu reakcija na društvenim mrežama.

Bez sumnje, radi se o modernom klasiku koji je već postao špica večeri u klubovima... Zastupnika HDZ-a.

Bilo kako bilo, Hrvatskoj demokratskoj zajednici možemo predbaciti mnogo toga, ali ne i uho za trash hitove kojima zabavljaju javnost već punih 25 godina.

Stoga, odlučili smo napraviti mali presjek opusa najmuzikalnije stranke na sceni i servirati vam svojevrsni best of "melodija pretvorbe i privatizacije".

Mladen Grdović: "Kad je bilo najteže, rodio se HDZ"

Ovaj mixtape otvaramo zajebano. Dakle, ako ste zagriženi HDZ-ovac koji otkida na tu dobitnu kombinaciju domoljubnih klišeja (rijeke teku, planine su visoke, šume zelene, a cijela Hrvatska je jedno iako se radi o pjesmi koja glasače poziva da izaberu između dvije Hrvatske) i nimalo prikrivenih parola (I zauvijek s njim smo mi, nek' nam vječno poživi), uspješnica Mladena Grdovića je sve što vam treba.

U to je uvjeren i HDZ koji je, pisalo se, prije četiri godine pjesmu slao na Radio Drniš s naputkom da je puštaju pet puta na dan. Samo pet puta? Glupost, ovaj hit zaslužuje cjelodnevnu rotaciju.

Ivo Fabijan i Andrej Baša: "Budi se sestro, ustani brate"

Nemamo pojma kad je ovo napisano (prema nekim izvorima, radi se o ranim devedesetima), ali zaljubili smo se u refren: "Budi se sestro, ustani brate, HDZ skupi naše Hrvate".

Ne radi se o najspretnijem slaganju stihova, ali dobroj koračnici teško je odoljeti još od "Hrvatina".

KUD Skakava 06: "Pjesma o HDZ-u"

HDZ nije samo obogatio hrvatsku pjesmaricu (i osiromašio proračun suludim potezima kao što je plaćanje enormnih iznosa Thompsonu da NE pjeva) već je i potakao druge da im posvete pjesmu.

Dokaz je i KUD "Skakava 06" koji je zadužio svijet stihom: "U Distriktu mnoge stranke bruje, HDZ ih redom pobjeđuje".

Dražen Žanko : "Himna Mladeži HDZ-a"

Nakratko ćemo modernizirati ovu priču i ubaciti najnoviji hit Dražena Žanka koji je, doznat ćete uskoro, itekako zadužio HDZ-ovce svojim brojnim hadezeoidnim stihovima.

Na novi hit nećemo trošiti previše riječi jer sve je rečeno, a i Žanko i ovako i onako čini barem 40% kompilacije iako se nismo odlučili uvrstiti "Od stoljeća sedmog". 

Dražen Žanko: "Zna se"

Prije nego je "poklonio" pjesmu Mladeži, Žanko je sklepao i himnu posvećenu stareži, a neki tvrde da se radi o izuzetno popularnoj pjesmi iako smo je pronašli samo na stranicama samoborskog HDZ-a koja krije još nekoliko zaboravljenih bisera.

Pjesmu možete čuti OVDJE.

Jacques Houdek: "HDZ Zna"

Iako zasluge za ovu pjesmu mnogi pripisuju Jacquesu, trebali biste znati da iza pjesme stoji nitko drugi nego HDZ-ov hitmejker Dražen Žanko koji potpisuje i glazbu i tekst.

Ipak, neki tvrde da se radi o plagijatu talijanskog hita.

Dakle, HDZ i krađa idu zajedno "Od stoljeća sedmog".

"Do pobjede"

Iako Kolinda Grabar-Kitarović marljivo radi na HDZ-ovoj predizbornoj kampanji, soundtrack njezina uspona do pozicije predsjednice RH nije polučio prevelik uspjeh.

Štoviše, "Do pobjede" je razlogom prespavani pjesmuljak koji nije oduševio ni Kolindu koja je za potrebe svoje kampanje maznula "Neka cijeli ovaj svijet" što je uznemirilo vlasnike autorskih prava koji su Kolindinu ekipu pristojno zamolili da se u budućnosti okane ovakvih posuđivanja.

Giuliano: "Samo žena"

Još jedan prespavani glazbeni flop je svakako i Giulianova "Samo žena" koju je nemoguće pronaći na YouTubeu pa ćete ponovno biti prisiljeni zaviriti u samoborsku riznicu glazbene radosti.

Pjesmu možete poslušati OVDJE.

Dino Dvornik: "Pokrenimo Hrvatsku"

Pjesma koju svi fanovi Dine Dvornika svjesno zaobilaze svaki put kad nas podsjećaju na lik i djelo "kralja funka" je i ovaj izlet u rap vode koji zbog zaista previše "cringe worthy" momenata želimo što prije potisnuti u podsvijest.

Već u idućoj predizbornoj kampanji, Dvornik je preselio na stranu SDP-a, a svima koji su ga kritizirali zbog ovog "mijenjanja dresova" poručio je da su u pravu jer iz lošijeg tima prelazi u bolji.

HDZ All-stars: "Pjesmo naša"

Pogodite čije ćemo ime ponoviti i u ovoj pjesmi. Naravno, kad spomenete HDZ, neizbježan je i Dražen Žanko koji je i za 20. rođendan stranke sudjelovao u ovom all-star projektu, a ovog su mu se puta pridružili i Mišo Kovač, Stanko Šarić i Hrvatski tamburaši, Đuka Čaić, Mladen Grdović, Đani Stipaničev, Adam Končić, klapa Maslina i Vinko Coce.

Niko Bete: "Ustani Franjo"

Iako ćemo njegov najbizarniji hit ostaviti za sam kraj, ova zombi-minijatura nije službena HDZ-ova himna, ali dance remix standarda "Ustani bane" s izmijenjenim tekstom toliko je odjeknuo da je postao neslužbena himna preminulog tate HDZ-a, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ovo zazivanje mrtvaca mogli smo čuti na mnogobrojnim skupima, ali za najbolji cover zaslužan je sljedeći čovjek na listi.

Petar Mikić: "Ustani Franjo" (Night of the Living Dead Edit)

Iako nije pjevač, don Petar Mikić izdominirao je ovom beživotnom izvedbom pjesme o mrtvom predsjedniku za čiju su stranku svojevremeno glasali i mrtvaci, a koju iz političko-nekromantskih pobuda HDZ-ovaca često imamo prilike slušati na svakom većem skupu zaljubljenika u polagano umiranje ideje o svjetlijoj budućnosti.

Niko Bete: "Gojko Šušak vitez je Hrvata"

U duhu zombifikacije, za kraj službene liste ostavili smo i ovu poslasticu, dirljivu posvetu najbližem suradniku Franje Tuđmana, Gojku Šušku.

Teško je istaknuti najbolji dio, ali ipak smo se odlučili za refrensko zapomaganje "Gojkooooo" i stih "Gojko Šušak vitez je Hrvata, dar od Boga, ljubav i ljepota" koji pokazuje ne samo autorovu opterećenost mrtvim HDZ-ovcima već i slijepu ljubav prema Šušku čiju bi "ljepotu" čak i najkratkovidniji optimisti među nama teško mogli opjevati. Plus pet za odanost.

Bosanski Bonus:

"Snaga kojoj vjerujem"

Bosanska franšiza HDZ-a također ne spava pa smo odlučili ubaciti još dva hit preko grane jer uz ovu stranku ide i pjesma - gdje god bili.

Antun Pejinović - Ginge: "Ovo je naša zemlja"

Pjesma je djelo Antuna Pejinovića, iseljenika iz BiH koji živi i radi u Švedskoj, a ljubav prema rodnoj grudi i želja za boljom i pravednijom Bosnom i Hercegovinom inspirirale su ga da snimi pjesmu za HDZ 1990.

Jer jedan HDZ nije dovoljan.

Outro - Tomislav Karamarko: "Imamo predsjednicu (Original Mix)"

Svaka prava kompilacija zaslužuje i oproštajnu pjesmu, a ta je čast pripala ni više ni manje nego trenutnom predsjedniku stranke, Tomislavu Karamarku koji možda nije u glazbenim vodama, ali je u mladosti pisao poeziju ("Kad osjetim snažno, vremešnost ovih kuća i ulica, elegiju hrvatsku od tisuću ljeta, tad prestaje sve i umrijeti bih mogao za tvoju divnu priču, kršćansku i patničku, od Gospodina smišljenu").

Međutim, njegov najveći doprinos glazbi vjerojatno će ostati beživotni povik "imamo predsjednicu" koji je od samog početka pokazivao nevjerojatan potencijal za remixiranje.

A kao poklon čitateljima Indexa na sigurnom putu prema mračnim devedesetima, dajemo i omot za kompilaciju HDZ-ovih najvećih hitova koju sami mogu snimiti na jednu kazetu od šezdeset minuta.

Devedesete svraćaju "big time", vadite walkman iz ormara.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara