Mercedes SLS AMG: Konačno službeno

MERCEDES je objavio prve službene skice vanjskog izgleda te slike interijera svog novog sportskog automobila. Riječ je o modelu SLS, za čiji su razvoj zaduženi stručnjaci Mercedesovog kućnog tunera, AMG-a.

Nakon što su se Mercedes i McLaren prijateljski rastali, barem kada je riječ o proizvodni cestovnih automobila, te McLaren odlučio proizvesti vlastite modele, stuttgartski je proizvođač razvoj svog supersportaša povjerio AMG-u.

Ovaj je automobil često bio meta špijunskih fotografa, a u nekoliko navrata su na temelju insajderskih informacija nastajali i renderi konačnog izgleda. No, ovo je prvi put da je Mercedes objavio službene slike i skice SLS-a.

Krenimo redom i recimo kako će, sudeći prema ovim skicama, SLS karakterizirati prije svega tzv. gullwing vrata kojima će upućivati na svog dalekog pretka, model 300 SL iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Naime, SLS je njegov, kako se to uobičava reći, duhovni nasljednik. Nadalje, tu su i veliki Mercedesov logo na masci motora, izraženi lukovi blatobrana iza kojih se nalaze duboke "škrge", kratki prevjesi i sl. detalji.

Sve u svemu, riječ je o dinamičnoj silueti i poprilično agresivnom izgledu. Interijerom prevladavaju prvenstveno sportski detalji, no čini se kako luksuz i udobnost neće biti žrtvovani iako su sjedala smještena svega 369 mm iznad površine ceste.

SLS će pokretati AMG-ov 6,2-litreni V8 snage oko 570 KS s kojim će ovaj automobil ubrzavati do 100 km/h za oko 3,8 sekundi, dok će mu najveća brzina iznositi oko 315 km/h. Motor je smješten sprijeda, no kako bi se omogućila što bolja raspodjela mase isti je pomaknut unatrag, a prijenosni sustav smješten straga.

Tako će omjer mase iznositi 48:52 u korist stražnje osovine. Inače, prilikom razvoja je vođena posebna briga o masi automobila, pa je tako SLS većinom izrađen od aluminija.

Inače, SLS će biti opremljen 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke, a vozaču će na raspolaganju biti izbor između četiri načina rada. Točnije, radit će se o: controlled efficiency (ekonomični mod), sport, sport plus i manual (ručne izmjene stupnja prijenosa).

Vozač će ih birati putem tzv. AMG Drive Unit, a istim će se putem upravljati i nekim drugim sustavima poput ESP-a ili prilagodljivog stražnjeg spojlera i sl. Recimo još i kako će SLS imati AMG prekidač sličan M prekidaču u BMW-ovim M modelima, gdje vozač može unaprijed podesiti razne sustave i sve ih istodobno aktivirati, primjerice na nekoj stazi i sl.

SLS bi trebao biti predstavljen u Frankfurtu, a na tržište će stići u prvoj polovici sljedeće godine, dok se 2012. očekuje dolazak roadstera s platnenim krovom. Za coupe će biti potrebno izdvojiti oko 150.000 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara