Microsoft ponovno računa pobjednika Eurosonga: Pogledajte što kaže za Jacquesa

Microsoft ponovno računa pobjednika Eurosonga: Pogledajte što kaže za Jacquesa

Foto: Guliver Image/Getty Images

MICROSOFT je pomoću napredne tehnologije predvidio rezultate ovogodišnje Eurovizije, najvećeg pjevačkog natjecanja Starog kontinenta. Koristeći se predviđanjem u realnom vremenu baziranom na faktorima i okolnostima koji se kontinuirano mijenjaju, na današnji dan hrvatski predstavnik Jacques Houdek s pjesmom My Friend ima 4.9 POSTO šansi za ukupnu pobjedu čime je zajedno s rumunjskim izvođačem pozicioniran na 9 mjestu. 

Najveće šanse za ukupnu pobjedu kao i u predviđanjima od prije nekoliko dana ima talijanski predstavnik Francesco Gabbani s pjesmom Occidentali's Karma, a šanse da će pobijediti su 17 posto. Sada se na drugom mjestu nalazi portugalski predstavnik Salvador Sobral s 14.9 posto šansi, a slijede bugarski predstavnik Kristian Kostov s 10.4 posto, švedski predstavnik Robin Bengtsson s 9.1 te belgijska predstavnica Blanche s 8.9 posto šansi za pobjedu.

Predviđanje se temelji na tri ključne analize – podaci sa interneta, podaci s društvenih mreža i pretraživanje podatkovnog prometa. U tom procesu važno je provesti analizu u realnom vremenu zato što su, primjerice, razni signali sa interneta i društvenih mreža tijekom natjecanja u korelaciji s glasovanjem publike. Microsoft koristi te signale i uspoređuje ih s relevantnim podacima iz prošlosti,kao npr.koja zemlja je najčešće glasovala za pojedinu zemlju te tako određuje različite uzorke i predviđa najvjerojatnije rezultate. Inače, kada je riječ o raznim događajima, Microsoftova stopa predviđanja izuzetno je visoka. Primjeri nedavnih uspješnih rezultata su utrka Formule 1 u Abu Dhabiju 2016. gdje su uspješno pogođeni svi vozači koji su završili na prvih pet pozicija te dodjela Oscara gdje je stopa predviđanja pobjednika po kategorijama bila čak 71 posto.

Eurovizija se prvi puta održala 1956. godine. Najuspješnija zemlja je Irska sa sedam pobjeda, prati ju Švedska sa šest pobjeda, dok su Luksemburg, Francuska i Velika Britanija osvajale natjecanje pet puta. Švedska grupa ABBA najuspješnija je u povijesti natjecanja, a osim što su pobijedili 1974. godine, zabilježili su još mnogo velikih uspjeha. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara