Milanović na inauguraciju zvao 43 ljudi. Kolindi VIP gošća bila i Nives Celzijus

Milanović na inauguraciju zvao 43 ljudi. Kolindi VIP gošća bila i Nives Celzijus
Foto: Facebook

PREDSJEDNIČKA inauguracija Zorana Milanovića održat će se na Pantovčaku danas, 18. veljače, kao prva koja neće biti održana na Markovu trgu i s najmanje uzvanika do sada.

Na nju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsjednika, obitelj izabranog predsjednika te članovi njegovog izbornog stožera. Milanovićeva inauguracija po tome se uvelike razlikuje od Kolindine 2015. godine kad je VIP gošća bila i - Nives Celzijus.

"Zahvaljujem predsjednici na njezinom pozivu kojim me je polaskala i doista mi je čast, što sam već i nedavno rekla, da ću osobno svjedočiti jednom povijesnom događaju, a to je da je u Hrvatskoj žena postala vrhovna zapovjednica. Prvi put imamo predsjednicu i time se može pohvaliti jako malo zemalja u svijetu. Po ideji mojeg kreativnog tima, gospođi Grabar-Kitarović sam snimila i obradu pjesme Kolinda iz 1967. po kojoj je naša predsjednica dobila i ime i to je moj poklon za inauguraciju. Gospođa predsjednica djeluje mi kao dominantna žena koja ništa neće prepustiti slučaju i veselim se njezinim budućim državničkim potezima. Od srca joj želim puno sreće i suverenosti u predstavljanju Republike Hrvatske i jedinstvenom zastupanju svih naših građana", objavila je tad Nives nakon što se pohvalila akreditacijom za inauguraciju.

Nives se na Markovu trgu tad pojavila u elegantnom izdanju, a kasnije je u intervjuu za RTL otkrila i što misli zašto je Kolinda baš nju pozvala na inauguraciju.

"Mislim da je samim tim postupkom pokazala i sprovela ono što zapravo i govori. Opet je dala
podršku članici manjine", kazala je tad Nives, a kada ju je novinarka upitala zašto je ona članica manjine, Nives je nadodala: "Pa mislim, ipak sam Srpkinja i nikada nisam to tajila. Tako da, zaista mislim da je pokazala da ravnopravno gleda na sve građane i da smo mi svi, bez obzira, i kao manjine, građani i građanke Hrvatske, i Hrvati."

Osvrnula se tad i na pjesmu Kolinda koju je snimila uoči inauguracije. 

"Po ideji mojeg kreativnog tima, gospođi Grabar-Kitarović sam snimila i obradu pjesme Kolinda iz 1967. po kojoj je naša predsjednica dobila i ime i to je moj poklon za inauguraciju. Gospođa predsjednica djeluje mi kao dominantna žena koja ništa neće prepustiti slučaju i veselim se njezinim budućim državničkim potezima. Od srca joj želim puno sreće i suverenosti u predstavljanju Republike Hrvatske i jedinstvenom zastupanju svih naših građana", poručila je tad Kolindi.

Osim po uzvanicima, Milanovićeva i Kolindina inauguracija uvelike će se razlikovati i po izboru glazbe. Milanoviću će na inauguraciji pjevati Josipa Lisac koja će izvesti hrvatsku himnu, a klapa Hrvatske ratne mornarice izvest će pjesmu To je moja zemlja Vice Vukova.

Na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović bilo je puno više glazbe. Osim himne, međimursku pjesmu Dej mi Bože otpjevala je Renata Sabljak. Folklorni ansambl Lado je zatim otpjevao tradicionalnu pjesmu Lijepo pjeva za lugom djevojka, a Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a pjesmu Ljubim te do bola.

Zborovi su pjevali i dijelove opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, a svečanost je završena pjesmom Dream for the future zbora Izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara