Milijunaš-pustolov probio rekord u duljini leta

STEVE FOSSETT je jučer oko 17:07 po lokalnom vremenu prinudno sletio na aerodromu u engleskom gradu Bournemouthu, nakon što su mu u avionu otkazale električne instalacije.

No, za 62-godišnjeg milijunaša i pustolova sam uspjeh slijetanja nije bio jedini razlog za veliki smiješak na licu. Samo nekoliko minuta prije incidenta, dok mu se letjelica nalazila nad Irskom, Fossett je već bio uspio postići svoj cilj - probijanje rekorda u duljini leta.

Fossett je s turbomlaznim avionom "Virgin Galactic Global Flyer" bio poletio iz Cape Canaverala na Floridi 8. veljače u 12:22.

Let je trajao 76 sati i 5 minuta, a Fossett je uspio rijeći preko 42.000 km.

Time je razbijen prošlogodišnji rekord od 67 sati i 2 minuta, prilikom kojeg je prijeđeno 36.000 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom leta je Fossett, prema vlastitim riječima, spavao samo "tri sata", odnosno nikad više od "10 minuta u komadu". Imao je dosta problema - od neočekivanog gubitka goriva na samom početku, do turbulencije koja mu je iznad Indije gotovo uništila letjelicu.

No, za Fossetta takvi problemi nisu ništa novo, s obzirom da je prošlih godina stekao slavu razbijanjem mnogih sličnih rekorda. Godine 1995. bio je prvi čovjek koji je sam prešao Pacifik balonom, a godine 2002. je s balonom obletio svijet. Godine 2004. je razbio brzinske rekorde s cepelinom, a može se ponositi i rekordno brzim oplovljavanjem svijeta.

Fossetta je na aerodromu sačekao britanski tajkun William Branston, njegov prijatelj s kojim dijeli sklonost prema letenju, jedriličarstvu i razbijanju brzinskih rekorda.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara