Mini: Nakon Coupea i Roadster

UZ COUPE o kojem smo ranije izvijestili Mini je u Frankfurtu predstavio i njegovog brata - konceptni Roadster. Ovaj bi se tandem, iako službeno konceptni, uskoro trebao naći na tržištu te dodatno povećati Minijevu reputaciju ionako prvenstveno zabavnih vozila.

Pored sklopivog krova te raznih stilističkih rješenja Roadster se minimalno razlikuje od standardnih izvedbi te je u osnovi spreman za proizvodnju.

Produkcijski bi model također trebao pokretati 1,6-litreni twin-scroll turbo snage 211 KS i 260 Nm okretnog momenta (0verboost 280 Nm), a službeni izvori navode i kako je Roadsteru smanjena masa, povećana upravljivost boljom raspodjelom mase i sl.

Inače, dimenzije mu iznose 3,71/1,68/1,36 m, a u putničkoj kabini ima mjesta za dva putnika. Recimo i kako je sklopivim krovom moguće samo ručno upravljati, dakle nije motoriziran, a ovo će se rješenje najvjerojatnije prenijeti i u serijsku proizvodnju.

Praktičnost nikada nije jača strana ovakvih automobila, no kupce bi moglo razveseliti 250 l prtljažnika, što je poprilično za ovaj segment. Isto vrijedi i za tzv. tunel za skije. Valja reći kako je pažnja posvećena i sigurnosti putnika s dodatnim ojačanjima karoserije te tzv. pop-up roll-barovima.

Roadster je opremljen i s nekoliko zanimljivih funkcija. Primjerice tu je "openairometer", uređaj koji pokazuje koliko dugo vozite sa spuštenim krovom, NatureGuard obavještava o potrošnji i emisijama štetnih plinova, Gravity daje informacije o bočnoj akceleraciji, a ovaj vam koncept također mjeri i otkucaje srca...

Na kraju tu je i BuddyRadar koji vas izvještava ako vam se u blizini nalazi neki drugi Mini Roadster.

>> Detaljan pregled frankfurtskog salona pogledajte samo na Indexovoj temi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara