Mira Furlan: Vrativši se u Srbiju doživjela sam neugodan deja vu, a prema Zagrebu imam distancu

Mira Furlan: Vrativši se u Srbiju doživjela sam neugodan deja vu, a prema Zagrebu imam distancu

GLUMICA Mira Furlan je dala svoj prvi televizijski intervju u posljednjih 17 godina te je u emisiji "Nedjeljom u 2" progovorila o svojoj prošlosti, razlozima odlaska iz Hrvatske i novom životu u SAD-u.

Krajem siječnja 1992. godine, Furlan je doživjela pravi medijski linč - tjednik Globus je objavio feljton pod nazivom "Težak život lake žene", u kojemu su naveli kako zbog židovskih korijena mrzi Zagreb, a spomenuli su i njene česte posjete psihijatru.

Početkom rata Miru se prozivalo da je pobjegla u Beograd, a ona je rekla kako je to "konstrukcija u svrhu ratne propagande", jer je još od 1986., kada je upoznala svog sadašnjeg supruga, živjela na relaciji Zagreb - Beograd. "Kad se laž dovoljno ponavlja, onda postane istina", rekla je, optužujući upravo medije za to razapinjanje.

Rekla je kako je "javno linčovana" i kako su "ljudi upirali prstom u nju". "Ja sam bila laka meta, iza mene nitko nije stajao. To je bio odstrel nezaštićene divljači", rekla je 52-godišnja glumica dodajući: "Nisam zaboravila. Mislim da ne treba zaboraviti. Ne slažem se s tezom da zaborav liječi sve rane. Treba se sjećati, treba pamtiti", rekla je. Medijske napise iz tog vremena, kada se analiziralo njeno ponašanje na majčinom pogrebu i nazivalo je se šizoidnom, prokomentirala je riječima: "Bila je to jedna perverzna akcija".

"Prošli smo kroz cijelu tipičnu emigrantsku priču"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkaz koncipiran u otprilike dvije rečenice, uručio joj je nedugo zatim zagrebački HNK. Što je točno stajalo u te dvije rečenice, Mira se više ne sjeća. Ostala je i bez gradskog stana u Zagrebu, kojega je naslijedila od bake i za kojeg se sudskim putem bori već 16 godina. Iako je "sentimentalna prema Zagrebu", sada "ima jednu distancu", dijelom upravo zbog te priče sa stanom. Rekla je i kako "ne zna čime je zaslužila da ostane bez stana".

Krajem 1991. godine je sa suprugom, redateljem Goranom Gajićem, i sinom Markom Lavom otišla u New York. Američku bajku nije doživjela. "U SAD smo otišli s novcem kojega smo dobili od prodaje auta. Našli smo se potpuno sami u svemu tome. U New Yorku nas je dočekala gadna zima, jedna od najgorih. Nije bilo onoga `Dobrodošli u Ameriku`. Nije bilo lako, no snalazili smo se. Radili smo razne poslove. Prošli smo kroz cijelu tipičnu emigrantsku priču. Goran je nosio frižidere na šesti kat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači `od nekoga prema nikome`, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako iznova moraš stvarati", ispričala je, dodajući kako je neko vrijeme radila i kao konobarica - "krajnje neuspješna".

U SAD-u se nastavila baviti glumom. Pet godina je glumila u seriji "Babilon", a zapaženiju ulogu "luđakinje" dobila je u seriji "Izgubljeni". Posljednja tri mjeseca u Beogradu završava snimanje filma "Turneja", redatelja Gorana Markovića. Osvrnula se i trenutno stanje u Srbiji rekavši: "Tamo me zatekla situacija kakva je bila i prije 16 godina. Doživjela sam jedan tako neugodan deja vu. Godine su prošle, a stvari se ne mijenjaju. To je porazno", rekla je.

I.M.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara