Miševi ili žohari, što bi vam bilo po ukusu?

RAZLIKE između kultura svijeta ne nalazimo samo u vjeri, odjeći ili državnom uređenju - neke od najvećih pronaći ćemo upravo u svakodnevnim stvarima poput hrane.
Upravo je to potaknulo Ivanu Radovniković da na svom blogu napiše post o svjetskim specijalitetima.

"Jučer sam gledala dokumentarac o egzotičnoj hrani u različitim kulturama što me potaklo da vidim koliko ste vi naklonjeni ovakvim 'receptima' i bi li imali hrabrosti probati nešto od ovoga… Jela koja su nekima svakodnevnica. Izdvojit ću najzanimljivije...", piše Ivana.

U Hrvatskoj ćete vjerojatno naići na bocu alkohola u kojoj se nalazi kruška, no kako biste reagirali da na dnu ugledate mladog miša? "Vino s mladuncima miševa, iz Koreje, je 'zdravo piće' koje ima okus po benzinu. Mali miševi uzimaju se iz okota i stavljaju se u boce s rižinim vinom, gdje ih ostavljaju da fermenitiraju."U boljim restoranima jastog je svakodnevica i nitko se ne zgraža što ih se veže i žive kuha. Usporedimo to s filipinskim balutom: "Balut su jaja od patke koja se inkubiraju dok fetus ne postane pernat i kljunast, a nakon toga ih se kuha žive. Kosti jajima daju jedinstven hrskavi okus. Balut vole jesti i u Kambodži."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nijedna životinja na svijetu nije pošteđena ljudske proždrljivosti dokazuje i slika tzv. "voćnog šišmiša", kojeg na razne načine pripremaju na Novoj Gvineji.

Ono na što se tipičnom zapadnjaku okreće želudac su zasigurno kukci i ličinke u obliku grickalica. Počastiti se hrskavim cvrčkom u Pekingu ili pečenim paukom u Venezueli možda i nije toliko različito od pohanih žabljih bataka. Djeca su vrlo sklona isprobavanju novih recepata pa su u Nizozemskoj prženi mravi sa čokoladom bili iznimno popularni.

Puni pladnjevi žohara i gusjenica na štapićima izgledaju kao prizor iz nekog horror filma, no je li konzumacija tih stvorova samo pitanje navike ili je gađenje rezultat naših predrasuda? Kako bismo zamislili jedno slavonsko selo bez krvavica, koje radimo od krvi i raznih iznutrica? Ipak, pri pogledu na debeljuškastu gusjenicu poznata fraza "Ima okus po piletini!" pruža slabu utjehu.

"Svega se tu još može naći, za neke stvari nisam imala želudac - poput kineskih specijaliteta od pasa i mačaka", zaključila je.

"Da morate probati jedno od ovih jela, koje bi izabrali?", pita Ivana na kraju svog posta.
I.V.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara