Mislio je unaprijed: Evo kome ide 135 milijuna funti teško bogatstvo Davida Bowieja

Mislio je unaprijed: Evo kome ide 135 milijuna funti teško bogatstvo Davida Bowieja

Foto:  Splash

DAVID BOWIE je iza sebe ostavio bogatstvo teško 135 milijuna funti, a vjeruje se da ga je u cijelosti ostavio svojoj drugoj supruzi Iman, sinu i kćeri, piše Daily Mail.

Kultni glazbenik je tijekom sedamdesetih bio na rubu bankrota, no pametnim poslovnim potezom 1997. godine uspio je vratiti bogatstvo. Tada je, naime, putem pametne poslovne sheme osigurao povratak autorskih prava na svoje najpopularnije hitove, što mu je u konačnici donijelo milijune. Prudential Insurance Company mu je za prvih 25 albuma snimljenih do 1990. isplatio 37 milijuna funti.

Bowie je u svojoj karijeri napisao više od 700 pjesama, a prodao je 140 milijuna albuma.

"Bio je dovoljno pametan da povuče poslovne poteze kojima je osigurao svoju obitelj. Mnogi glazbenici nisu toliko pametni pa ostanu bez autorskih prava na svoja djela. No on je uspio zadržati svoje naslijeđe u svojim rukama. Njegove su pjesme bile njegova čeda", rekao je David Pullman, bankar koji je osmislio shemu koja je Bowieju vratila milijune.

Pullman tvrdi da je svoju obitelj Bowie financijski osigurao još uoči svog 50. rođendana, riješivši tada sve "repove".

Velik dio Bowiejeve zarade rezultat je i niza iznimno uspješnih svjetskih turneja, a samo od posljednje procjenjuje se da je zaradio 41 milijun funti.

Nakon njegove smrti tri njegova albuma, uključujući posljednji Blackstar, popela su se na vrhove top ljestvica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara