"Miss Universe Croatia" - Crna prošlost, crna sadašnjost i crna budućnost

ŽIVIMO u jednom burnom vremenu, punom neizvjesnosti, ali se u neke činjenice možemo pouzdati. Tako bez obzira na sve možemo očekivati da će sljedeći dan sunce izaći na istoku, da će na proljeće dani postati duži, kao i to da izbor za "Miss Universe Croatia" neće predstavljati bog-zna-kakav spektakl.

Tako je bilo i ove godine, sasvim u skladu s hrvatskom televizijskom tradicijom koja pod "zabavom" podrazumijeva vječno ponavljanje istog. Ono što je trebala biti kruna televizijske večeri se pretvorilo u usiljeni ritual čiji su sudionici odavali dojam da ga žele što prije završiti.

Ritual, osim što mu je nedostajala spontanost, bio je opterećen i predvidljivošću, čak i kada je u pitanju bila pobjednica. Doduše, nije se moglo unaprijed reći koja će od 21 finalistice ponijeti prestižnu titulu, ali se zato jako dobro znalo koje od njih neće.

I to, dakako, nije imalo toliko veze s estetskim kvalitetama natjecateljica koliko s bojom njihove kose. Plavuše u hrvatskim natjecanjima ljepote imaju otprilike iste izglede za pobjedu i visoki plasman kao što su 80-ih godina prošlog stoljeća crnoputi likovi u američkim akcijskim filmovima imali šanse živi dočekati odjavnu špicu.

Doduše, sve do samog kraja se činilo da će Anamarija Vučičević, 18-godišnja učenica iz Petrinje, uspjeti prkositi tim nepisanim pravilima na isti onaj način na koji je Hamdija Seferović u "Big Brotheru" prkosio hrvatskim predrasudama. Kao jedina plavuša među natjecataljicama uspjela se progurati u prvih 10, potom u prvih 5, ali je na kraju mogla biti sretna zbog titule druge pratilje.

Pobjednicom je, naravno, postala visoka i crnokosa Biljana Mančić, 19-godišnjica studentica menadžmenta iz Splita. Time je grad pod Marjanom još jednom dokazao da se, poput Venezuele u svjetskim okvirima, može dičiti titulom farme misica.

Cijela je priredba postala zanimljiva samo u dva navrata. Tako je 19-godišnja Trogiranka Marina Jerković ušla u finale i jedno od pitanja žirija shvatila kao priliku da se ispriča jednoj osobi. To je bio riskantan, ali, po svemu sudeći, ispravan potez koji će joj donijeti publicitet nakon što su joj izmakle titule.

Prije toga je Branka Romčević, 19-godišnja studentica ekonomije iz Zagreba, prilikom predstavljanja publici, čula voditelja Marija Sedmaka kako ju je prekrstio u Branku Rašković. Na pogrešku kojom je zamijenjena za prošlogodišnju natjecateljicu - koja je imala isti redni broj - nije reagirala ničim osim bezličnim smiješkom, praveći se kao da se ništa nije dogodilo.

A možda je ta reakcija bila skroz primjerena, s obzirom da bi se tako bezlični i predvidljivi šou u cjelini mogao okarakterizirati kao jedno veliko ništa.

Foto: Miss Universe Croatia

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara