Misterij iz sjedišta CIA-e koji nitko nije uspio dešifrirati gotovo 30 godina

Misterij iz sjedišta CIA-e koji nitko nije uspio dešifrirati gotovo 30 godina
Foto: Wikipedia Commons

SJEDIŠTE CIA-e u Langleyu dom je brojnim tajnama, no jedna je posebno privukla pozornost profesionalnih ljubitelja kodiranja i zagonetki u posljednja tri desetljeća.

Kryptos, kodirana skulptura koju je stvorio američki umjetnik Jim Sanborn, ostala je neriješena otkako je izvorno instalirana u sjedištu CIA-e u studenom 1990. godine. Ljubitelji zagonetki iz čitavog svijeta bore se s otkrivanjem tajna koje čuva 1800 znakova uklesanih u 3,6 metarski blok bakra.

Iako su uspjeli dešifrirati tri kodirane poruke koje je Sanborn sakrio, četvrta, posljednja, ostaje misterij, prenosi Oddity Central. Stručnjaci su pokušali svaku tehniku u knjizi, transpoziciju, binarni kod, polialfabetsku supstituciju, pa čak i Morseov kod, no nitko nije uspio dešifrirati četvrti dio skulpture dug 97 znakova.

Zanimljivo, prva tri dijela Kryptosa riješena su u prvih osam godina otkako je skulptura postavljena u Langleyu, no nitko nije napredovao otad. To je zato što su prva dva dijela dovoljno jednostavna da ih svatko s dobrim kriptografskim znanjem može shvatiti. Treći dio je navodno znatno napredniji, ali četvrti, onaj s kojim se svatko bori, u biti je gotovo nemoguć za riješiti.

 

U posljednjih 30 godina četvrtim dijelom koda bavili su se kriptografski stručnjaci iz CIA-e, NSA (Nacionalna sigurnosna agencija), kao i brojni freelanceri sa svih strana svijeta. Postoji čak i međunarodna Kryptos grupa tisuće kodera i entuzijasta koji rade zajedno kako bi riješili ili barem pomogli riješiti misterij.

Svake godine, neki od njih sastaju se s Jimom Sanbornom u nadi da će iz njega izvući korisne informacije, no tijekom godina on je postao sve bolji u skrivanju informacija. No nije da uopće ne želi pomoći. Zapravo, bio je dovoljno ljubazan da otkrije ne jedan već dva detalja kako bi pomogao ljudima da otkriju rješenje posljednjeg dijela zagonetke.

Prije nekoliko godina kipar je otkrio da dio od 64. do 69. slova (NYPVTT) se prevodi kao "BERLIN". Nešto kasnije otkrio je još jedan dio poruke, dio od 70. do 74. znaka prevodi se kao "CLOCK". 

Jim Sanborn sad je u sedamdesetim godinama života i mnogi su ga pitali što će se dogoditi premine li prije nego je dešifriran posljednji dio Kryptosa, a umjetnik je otkrio da je pismeno rješenje već zaključano u sef.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara