Mlade vidre prvi put predstavljene u Maksimiru

Tekst: R.K.
Foto: ZOO


U ZAGREBAČKOM zoološkom vrtu danas su nastambom po prvi puta prošetali mladunci patuljaste azijske vidre.

Tri vidrice su rođene 16. lipnja ove godine, a prvo su uspješno razmnožavanje ove vrste u zagrebačkom zoološkom. Mladunci su već vrlo spretni i živahni te znatiželjno istražuju novi prostor koji dijele s bjelorukim gibonima. A mama Maza i tata Lunjo budno prate svaki korak svojih mladunaca.

Azijske patuljaste vidre u zagrebačkom ZOO su prisutne već 12 godina. Najmanja su vrsta vidre na svijetu i žive na području južne i jugoistočne Azije. Odrasle jedinke su dugačke do 90 cm, a mogu težiti i do 5 kg. Imaju iznimno kratke kandže, a plivaće kožice im dosežu samo do polovice prstiju i zato su nevjerojatno spretne s prednjim šapama te njima love plijen, umjesto ustima.

Žive u obiteljskim grupama koje mogu brojati i do dvanaestak jedinki, a samo se dominantni par razmnožava. Partneri ostaju zajedno do kraja života u slozi i međusobnom pomaganju. Mužjak često nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara