Mnoge začudilo gdje se Veljača našla nekoliko sati nakon prosvjeda: "Kud prije?"

Mnoge začudilo gdje se Veljača našla nekoliko sati nakon prosvjeda: "Kud prije?"
Foto: Instagram

ODMAH nakon prosvjeda Pravda za djevojčice Jelena Veljača posvetila se kćerkici Leni i s njom se zaputila na more.

"S prosvjeda na more!", napisala je Jelena uz fotografiju s kćeri te dodala hashtagove #girls te #girlpower. Fotografija je nastala u Rijeci. "Već!", "Kud prije?", divili su se pratitelji Jeleninoj brzini i neumornosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

s prosvjeda na more! #girls #girlpower #girlswholovetotravel

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on

Jelena se u Rijeku zaputila kako bi sudjelovala u jednom projektu imena ZTCaffe koji građanima daje mogućnost da upoznaju osobe iz javnog života na nešto drugačiji način. Riječ je o projektu zamišljenom kao talk show s pitanjima publike u neposrednoj i opuštenoj atmosferi.

Inače, u mnogim hrvatskim gradovima održan je prosvjed potaknut slučajem grupnog silovanja u Zadru i time postupanjem pravosuđa u tom slučaju. Najbrojniji prosvjed održan je u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava. Okupilo se više tisuća ljudi, a organizatori tvrde kako je riječ o sedam tisuća ljudi. Na prosvjedu su objavljeni zahtjevi prema vlasti.

Organizatori prosvjeda - Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog odvjetništva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Traže da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara