Mnogima omiljena namirnica povećava rizik od raka dojke

Mnogima omiljena namirnica povećava rizik od raka dojke

Foto: Instagram

SREDOVJEČNE žene koje tjedno pojedu tri režnja slanine imaju veću šansu za obolijevanje od raka dojke, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu su na istraživanju provedenom na većem uzorku utvrdili da žene u menopauzi koje su konzumirale 9 grama mesnih prerađevina dnevno, što je ekvivalent dvjema kobasicama tjedno, bile za jednu petinu sklonije razvoju raka dojke.

Istraživanje je obuhvatilo uzorak od 260 tisuća žena, a rezultati pokazuju da su žene koje su jele i manju količinu procesuiranog mesa i dalje 15% izgledniji kandidati za rak dojke od žena koje su se toga u potpunosti odrekle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra vijest je da se ovi zaključci ne odnose na mlađe žene, već samo na one u srednjoj dobi.

Znanstvenici vjeruju da je problem u nitratima i solima koji se nalaze u prerađenom mesu, a koji mogu biti uzročnici pojave tumora.

Još prije dvije godine Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da prerađeno meso ima gotovo isti utjecaj na razvoj raka kao cigarete, azbest i trovanje arsenom, prenosi Daily Mail.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara