"Mogu biti pametna, ali frajeri to ne vole": Druga strana priče o Marilyn Monroe

"Mogu biti pametna, ali frajeri to ne vole": Druga strana priče o Marilyn Monroe
Foto: Press/Wikimedia Commons

OVOG mjeseca obilježene su 93 godine od rođenja jedne od najvećih zvijezda svih vremena - Marilyn Monroe. Najpoznatija plavuša u povijesti rođena je 1. lipnja 1926. godine pod imenom Norma Jeane Mortenson u sirotištu bolnice u Los Angelesu.

Umrla je sa samo 36 godina, a njezina iznenadna smrt i kratak život ne prestaju zanimati javnost.

Tako malo ljudi zna da je Marilyn jedno vrijeme radila u tvornici u kojoj su nastajali vojni zrakoplovi i dronovi. Bilo je to 1944. godine, kada još nitko nije znao tko je Norma Jeane Mortenson, a iz tog razdoblja postoji čak i fotografija glumice koja je nastala u svrhu propagande Ronalda Reagana. Snimio ju je vojni fotograf David Conover.

U djetinjstvu Marilyn nije imala priliku formalno se obrazovati te je zato kasnije u životu postala velika ljubiteljica knjiga. U njezinoj je kućnoj knjižnici bilo više od 400 knjiga, prenosi BuzzFeed, a među njima je bilo svega - od fikcije do znanstvenih knjiga. Legendarna plavuša u nekim je intervjuima kao omiljene izdvojila autore poput Hemingwaya, Flauberta, Camusa i Freuda.

Jednom ju je redatelj na setu zatekao kako čita knjigu "Pisma mladom pjesniku" te je upitao kako se odlučila baš za tu knjigu. "U noćima kad nemam što raditi, odem u knjižnicu na Hollywood Boulevardu i nasumice otvaram knjige dok ne naletim na stranicu ili paragraf koji mi se sviđa pa onda tu knjigu kupim. Je li to pogrešno?" upitala ga je.

Marilyn nikad nije bila pretjerano zadovoljna tipom uloga koje dobiva pa je redovito išla na satove glume. Legendarni glumac i redatelj Lee Strasberg jednom je prilikom rekao da su mu ona i Marlon Brando bili najbolji učenici jer su jedini mogli u potpunosti ući u dubinu likova.

Malo je poznato da je Marilyn često isticala važnost borbe za jednakost. "Ono što stvarno želim reći jest to da je svijetu stvarno potreban pravi osjećaj jedinstva. Svi - zvijezde, radnici, crnci, Židovi, Arapi. Svi smo mi braća. Molim vas, nemojte me ismijavati. Završi intervju s onim u što vjerujem", rekla je u jednom intervjuu.

Mnogi biografi slažu se da je imidž pomoću kojeg je Marilyn na kraju krajeva i osvojila svijet bio najgori za nju samu - postala je njegov talac.

"Najveći je mit taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala glumiti. Bila je daleko od glupe, iako nije bila formalno obrazovana, i na to je bila vrlo osjetljiva. Ali doista je bila jako pametna - i vrlo jaka. Jednostavno je morala biti oboje kako bi pobijedila sistem koji je vladao holivudskim studijima 1950-ih.

Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga - bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas nitko ne vjeruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu", napisala je o njoj biografkinja Sarah Churchwell.

Uz taj opis neki povezuju rečenicu iz filma "Muškarci više vole plavuše" u kojem je odigrala ulogu Lorelei Lee. "Mogu biti pametna kad želim, ali većini muškaraca se to ne sviđa", izgovorila je u tom filmu Monroe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara