Mokrenje u moru, stajanje i sapun: Ovo su najbizarnijie zabrane na plažama

Mokrenje u moru, stajanje i sapun: Ovo su najbizarnijie zabrane na plažama
Foto: Miranda Cikotic, Nel Pavletic, Dusko Jaramaz/PIXSELL

IAKO nam se čini kako je kod nas sve manje toga besplatno i dozvoljeno, neka od pravila koja vladaju na inozemnim plažama i dalje su puno gora od naših. Ako planirate ljetovati u inozemstvu, ovo su neke od neobičnih i bizarnih zabrana na koje biste mogli naići.

Zabranjeno uzimanje kamenja

Kako piše Star2, ako ste na odmoru u Grčkoj, bolje ne skupljajte lijepo kamenje koje vam je zapelo za oko. Naime, tamo je zabranjeno uzimanje bilo kakvog kamenja u područjima antičkih spomenika. To znači da vam se može dogoditi da provedete noć u policijskoj postaji, sve dok se ne pronađe gradski arheolog koji će proučiti taj kamen i otkriti o čemu je riječ - običnom kamenu ili arheološkom artefaktu.

Na plaži dobro sakrijte bicikl

Odlučite li se kupati na plaži u Valenciji, svakako idite pješice jer se role, bicikl, romobil i ostala prijevozna sredstva mogu donijeti isključivo poskrivećki. Valencija, kao i mnoge druge popularne ljetne destinacije, ima prometna pravila koja vrijede konstantno, usprkos turistima koji misle suprotno. Problem s biciklima i drugim vozilima koja blokiraju kretanje pješaka po pješačkim zonama i šetnicama grad rješava tako da uvodi posebna pravila i propise, piše Star2.

Zabranjeno mokrenje

Gotovo svatko od nas se barem jednom pomokrio u more, no ako to učinite u moru u općini Lepe na jugoistoku Španjolske, mogli biste dobiti kaznu u iznosu do 750 eura, piše DW. Ta zabrana na snazi je još od 2012. godine, ali nikome nije jasno kako se uopće može otkriti tko je učinio taj teški prijestup.

Zabranjeni spolni odnosi

U katalonijskom Tossa de Maru seks na plaži je najstrože zabranjen, piše Mirror. Taj zakon je stupio na snagu otkako su se posjetitelji, prilikom razuzdanih zabava, previše opustili pa bi se prepustili strastima kao da nema nikoga oko njih. "Korištenje javnog prostora kao hotelske sobe ne može biti dopušteno", izjavila je zamjenica gradonačelnika Teresa More 2009. godine, kada je donesen taj zakon.

Zabranjeno stajanje

Ako odlučite ljetovati u Veneciji, primijetit ćete brojne plakate po plažama koji turistima nalažu da ne smiju stajati po plaži gdje god to požele. Razlog tome je prevelik broj posjetitelja u koloni iza njih pa svojim stajanjem pojedini turisti stvaraju neugodne gužve. Ovaj slučaj najčešće se događa na mostovima, a stanovnicima Venecije zadaje prave muke.

Zabranjeno noćenje na plaži, igranje loptom i korištenje sapuna

U španjolskom Benidormu vladaju mnoge zabrane, među kojima su i zadržavanje na plaži preko noći te korištenje sapuna ili šampona u moru. Uz to, tamo ne smijete igrati tenis ili druge igre loptom koje narušavaju tuđi mir na plaži. Također, ako ste na njihovim plažama planirali ručati koristeći pribor za jelo, na to možete zaboraviti jer je i to zabranjeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara