Morgan AeroMax: Krenula proizvodnja

Morgan AeroMax: Krenula proizvodnja

AEROMAX je posljednji novitet ekstravagantne britanske tvrtke. Proizvodnja je započela ovih dana, a cjelokupna naklada je kao i u slučaju jednako skupe konkurencije već rezervirana.
 
Morganov novitet na ceste stiže dvije godine nakon ženevske premijere. Nastao na osnovu individualne narudžbe princa Erica I. Sturdze, predsjednika švicarske banke Baring Brothers Suisse, Aeromax je još jedan dokaz kako novac čini čuda.

No, na sreću stotinjak ekscentričnih bogataša među kojima su Top Gear-ovac Richard Hammond i glumac Rowan Atkinson, Aeromax nije ostao unikat. Princ je dopustio proizvodnju limitirane serije.

Aeromax je coupe razvijen na osnovi modela Aero 8. Iako ga karakterizira tradicionalna Morganova gradnja koja podrazumijeva korištenje jasenovog drva (okvir), Aeromax-ova konstrukcija je vrlo čvrsta i izvedbom napredna. U korištenju drva (i aluminija) se krije i jedna od tajni odličnih performansi automobila.

Minimizirana masa omogućava ugradnju motora nešto "skromnijih" mogućnosti. Iako je bio najavljen 4.4 V8, na koncu je odabir pao na BMW-ov 4.8 V8 motor snažan 367 KS, koji potjera automobil do 275 km/h, uz ubrzanje do 96 km/h u 4,2 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tehnoloških novosti izdvajamo za Morgan premijernu ugradnju automatskog mjenjača (ZF), kao i bogatu opremu koja uključuje ABS, sustav kontrole pritiska u pneumaticima, klimatizaciju i tempomat. Ovdje valja imati na umu da je Aeromax i dalje najlakši V8 model na tržištu.

No, najveća posebnost automobila ostaje nesvakidašnji dizajn. Iako osmišljen u svega četiri mjeseca, Aeromax karakteriziraju brojni unikatni detalji.

Svakako najzanimljiviji je stražnji kraj sa gullwing vratima prtljažnika i dvodijelnim stražnjim staklom. O dizajnu svjetala, retrovizora i ostalih detalja da i ne govorimo.

Morgan Aeromax starta cijenom od 94.000 GBP (bez davanja). Iako je lista narudžbi popunjena, tvrtka je spremna zaprimiti nekoliko rezervacija. Za svaki slučaj, ako netko odustane. U tom slučaju potrebno je uplatiti akontaciju od 25.000 GBP, odnosno nešto više od četvrt milijuna kuna.

Tekst: Miljenko Nikolić
Foto: Morgan Motor Company

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara