MTV Europe Music Awards: Pobjednik Justin Timberlake

SUPER favorit s pet nominacija, pjevač skupine N´Sync Justin Timberlake postao je veliki pobjednik na dodjeli glazbenih nagrada MTV Europe, održanoj u četvrtak navečer u Edinburghu i izravno emitiranoj na toj glazbenoj tv postaji.

Novi princ RandB-a za solističku je karijeru osvojio tri nagrade (najbolji umjetnik, najbolji album, najbolji pop umjetnik), ispred pjevačice Beyonce, još uvijek članice Destinys Child, nagrađene za najbolju pjesmu i najbolju umjetnicu RandB-a.

"Ova večer nije loše prošla za mene. Zahvaljujem prije svega mojim obožavateljima. Nisam bio baš siguran u svoj album jer NSync se nikad nisu uspjeli probiti u Europi", komentirao je Justin Timberlake.

Emitirani u 164 zemlje s potencijalnim gledateljstvom od milijardu osoba, europski "Oscari" za glazbu, koji su proslavili desetu obljetnicu, poslužili su kao politička tribina brojnim umjetnicima.

Prva je poruka stigla od Michaela Stipesa, pjevača R.E.M.-a: u ime "slobode, pravde i nade" odao je počast Burmanki, dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, predsjednici Nacionalne lige za demokraciju, u kućnom pritvoru nakon nekoliko godina zatvora.

Malo kasnije, škotska skupina Travis osudila je američku intervenciju u Iraku i posebice povratak ćudoređu nastupajući okruženi golim plesačima, pokrivenima tek panoima s različitim zabranama (duhan, seks...).

Među prvim dodijeljenim nagradama, ona za najboljeg dance umjetnika pripala je novom "houseu" obojenom indijskom tradicionalnom glazbom s Panjabi MC-em, čiji je prvi hit doživio svjetski uspjeh.

"Ovo je velika čast. Svojom glazbom želim dokazati da se Azija i Zapad mogu naći na istom plesnom podiju, rekao je glazbenik.

Ostali dobitnici su Christina Aguilera (najbolja umjetnica), Eminem (najbolji hip-hop umjetnik), američka skupina alternativnog rocka The White Stripes (najbolji rock umjetnici) te Coldplay (najbolja skupina).

Provokativna kao uvijek, Christina Aguilera, ujedno i domaćica svečanosti, otvorila je večer u religioznom ruhu, pojavljujući se usred gospel zbora, prije nego je otkrila duboki dekolte i kožne haltere. Kasnije se pjevačica pojavila kao moderna Kleopatra na rukama nabildanih momaka u škotskom kiltu.

Među umjetnicima pozvanima da dodijele nagrade, Vin Diesel koji se također odjenuo u tradicionalni kilt ali kožni, otpjevao je "a capella" tradicionalnu škotsku pjesmu, oduševivši 6000 okupljenih pod divovskim šatorom u podnožju edinburškog dvorca.

Za 10. obljetnicu MTV Europe Music Awards pobrinuli su se za atraktivne nastupe Kylie Minogue, Beyonce, Kraftwerka, Pink, Missy Eliott.

Akreditirano je bilo 800 novinara od čega 100 fotografa, a 1200 osoba bilo je zaduženo za zaštitu i organizaciju MTV Europe Music Awards 2003.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara